Invision

Na de suggestieve tekst en het plagiaat bij "Blurred lines": model Emily Ratajkowski beschuldigt zanger van aanranding

Het Amerikaanse model Emily Ratajkowski (30) beschuldigt zanger Robin Thicke van grensoverschrijdend gedrag tijdens de opnames van de clip "Blurred lines". Ze uit de beschuldigingen in haar boek "My body". Een beschonken Thicke zou haar borsten betast hebben zonder toestemming.

Het is niet de eerste keer dat "Blurred lines" in een negatief daglicht komt te staan. De monsterhit uit 2013, die in Vlaanderen drie weken lang op 1 stond in de hitparade, kwam al fel in opspraak met het zinnetje "I know you want it". Pharrell Williams schreef mee aan de hit. Zes jaar later gaf de muzikant in een interview toe dat "er mannen zijn die diezelfde zin gebruiken om misbruik te maken van vrouwen".  

BEKIJK hier nog eens de clip met de dansende Ratajkowski:

In 2015 verloren Williams en zanger Thicke ook een rechtszaak tegen de kinderen van Marvin Gaye. "Blurred lines" bleek plagiaat van "Got to give it up". De erfgenamen van Gaye kregen een schadevergoeding van 6,8 miljoen euro.

Robin Thicke excuseerde zich achteraf
"Blurred lines"-regisseur Diane Martel

En nu is er dus Ratajkowski die met aantijgingen komt. "Uit het niets voelde ik van achter me de handen van een vreemde mijn borsten aanraken. Instinctief draaide ik me weg en zag Robin Thicke", luidt het in haar boek. Het model voelde zich vernederd. Nochtans was Ratajkowski naar eigen zeggen samen met twee andere modellen enthousiast aan de opnames begonnen.

De regisseur van de clip, Diane Martel, zegt in de Sunday Times dat ze zich de opnames herinnert en bevestigt het incident. Volgens haar zou Thicke (44) achteraf zijn excuses hebben aangeboden. De zanger zelf heeft voorlopig nog niet gereageerd.

Thicke en Ratajkowski in de clip.

Thicke stelde in 2013 dat critici het nummer simpelweg "niet begrepen" toen de heisa onstond rond de tekst en de video.  Die werden als seksistisch gezien, en de suggestie naar seks-zonder-toestemming zat heel wat mensen hoog. Later nuanceerde Thicke "Blurred lines": "Ik zou nooit een nummer schrijven met een negatieve bijklank."

Emily Ratajkowski publiceerde vorig jaar in het New Yorkse tijdschrift The Cut een essay over haar ervaringen in de harde mode-industrie. Ze beschuldigde toen ook fotograaf Jonathan Leder van seksueel misbruik. Na een fotoshoot voor een tijdschrift, waarbij de toen 20-jarige Ratajkowski dronken werd, zou hij haar in zijn living verkracht hebben. Leder heeft de beschuldigingen altijd met klem ontkend. "Een schande", noemde hij het.

Tijdens de bewuste fotoshoot werden talloze Polaroids-foto's (van een instantfotocamera, red.) genomen van een (half)naakte Ratajkowski. Leder bleek die foto's ook jaren nadien nog te gebruiken voor boeken en tentoonstellingen. Leder stelde dat Ratajkowski een contract had getekend waarin ze toestemde dat de foto's onbeperkt mochten gebruikt worden. 

Ratajkowski beweerde dan weer dat Leder haar handtekening vervalst had. Het model vreest voor de rest van haar carrière achtervolgd te worden door de Polaroid-foto's die ze zelf als "vulgair" bestempelt. In haar artikel voor The Cut vraagt ze zich af of een model ooit wel de rechten bezit op haar beeltenis.       

Meest gelezen