Radio 2

Boektopia 2021 in Kortrijk wordt literair evenement met 150 auteurs

Kortrijk maakt zich op voor de eerste editie van Boektopia, een driedaags event met 150 schrijvers en 10 uitgevers(groepen). “De beleving staat centraal”, zegt Jo Dupré van de uitgeverij Yoyo Books uit Olen, die er vooral een kwalitatief event van wil maken. “Ik heb geen zin om nu al een cijfer te plakken op het aantal bezoekers dat we verwachten of om ons boekenevent te vergelijken met wat er een week later staat te gebeuren in Antwerpen.”

Drie dagen lang zal Boektopia duren in 2021. Volgend jaar mikt de organisatie op een editie die een week zal duren. In de Expo-hallen worden 4 zalen, samen 6000 m2 groot, ingericht voor de 50 voorstellingen, 20 uur interviews met auteurs, 100 signeersessies, lezingen, debatten, panelgesprekken en muzikale intermezzo’s. “De uitgevers leveren de auteurs en in de Kortrijkse Xpohallen komt er één centrale boekenwinkel waar de uitgeverijen de boekenoogst van 2019, 2020 en 2021 te koop aanbieden. 

Kortrijk wordt literaire stad

Boektopia koos Kortrijk als standplaats na een rondvraag bij verschillende Vlaamse steden (Hasselt, Antwerpen, Gent,…), nadat bleek dat de alom bekende boekenbeurs in Antwerpen op apegapen kwam te liggen. “We zochten een waardig alternatief en kozen voor Kortrijk, onder meer door de goede logistieke mogelijkheden. Geen mobiliteitsproblemen en genoeg parkeergelegenheid, een moderne infrastructuur in de Xpohallen én een goede catering”, somt Jo Dupré op. “De Kortrijkse Xpohallen zijn onze partner, niet de stad Kortrijk. En de financiering gebeurt door de uitgeverijen. Hoeveel de kosten van deze organisatie bedragen, houden we voor onszelf, maar we doen het alvast met minder personeelsleden dan de voorbije jaren in Antwerpen.”

Uitgeversbeurs

Het wordt een echte uitgeversbeurs, en geen boekhandelsbeurs zoals in Antwerpen. “Met de 10 deelnemende uitgevers(groepen) hebben we toch een marktaandeel van 55 tot 70 % van het boekenbedrijf in Vlaanderen”, weet Jo Dupré. “De uitgeverijen Clavis, Daphne, Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep, Uitgeverij Snoeck, Yoyo Books en GAU willen op het event de auteurs en hun werk centraal zetten, terwijl bezoekers kunnen dromen en inspiratie opdoen. Namen noemen heeft niet veel zin, op de website staan ze allemaal opgesomd en ook waar en wanneer ze in één van de 4 zalen aan bod zullen komen.

Lezen doet beleven

Boektopia wordt een evenement met literaire wandelingen en belevingsroutes,  rond thema’s als romans en literatuur, crimi, strips, kids, lifestyle, samenleving en ook Stijn Streuvels (die 150 jaar geleden het levenslicht zag), gratis bezoeken aan de Kortrijkse musea en heel wat spelelementen. “Voor ons als stad is Boektopia een meerwaarde, zeker in onze ambitie om in 2030 als culturele hoofdstad van Europa aangeduid te worden. Vanaf 2022 willen we Boektopia nog meer inbedden in onze stad”, zegt de Kortrijkse burgemeester Ruth vandenberghe (Team Burgemeester). Boektopia loopt van 30 oktober tot 1 november 2021 en dagtickets kosten in voorverkoop €10 voor volwassenen en €5 voor jongeren (13-18 jaar). Kinderen onder 12 jaar mogen gratis binnen. Alle info op www.boektopia.be.

Meest gelezen