Danny S./Wikimedia Commons/CC BY-SA 1.0

IN KAART: Hoe koel zijn de bossen en het groen in jouw buurt? Ontdek het hier

De bossen in Europa zijn in de zomer gemiddeld twee graden koeler dan hun omgeving. Tijdens hittegolven kan dat verschil zelfs oplopen tot 10 graden. Onderzoekers hebben voor het eerst een heel gedetailleerde kaart gemaakt waarop het verkoelend effect van de bossen en het groen in te zien is. 

Bossen en groen koelen de omgeving af, dat was bekend. Maar nu is op een Europese boskaart voor het eerst heel gedetailleerd te zien hoe groot dat isolerend effect is. Het gaat om internationaal onderzoek waarbij wetenschappers van de KU Leuven, de UGent en UAntwerpen een leidende rol speelden. Ze verzamelden voor hun kaart de gegevens van 1.200 kleine weerstations, verspreid over Europa. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Global Change Biology en de resultaten zijn ook te zien op de website van de onderzoekers.

Je kan op deze kaart inzoomen naar een bepaalde locatie in Vlaanderen of via de zoekbalk (bovenaan links) een adres ingeven. Het kan even duren voor de kaart laadt.

Bossen zijn in de zomer gemiddeld 2 graden koeler dan hun omgeving, maar dat verschil kan oplopen tot 10 graden tijdens hittegolven. In de winter zijn bossen dan weer gemiddeld 2 graden warmer, met uitschieters tot 12 graden. Volgens onderzoeker Koenraad Van Meerbeek van de KU Leuven heeft "zeker het verkoelend effect in de zomer veel voordelen, want dat effect blijft niet beperkt tot het bos zelf. Afhankelijk van de grootte van het bos reikt het airco-effect verder of minder ver. Dat is heel belangrijk met het oog op de klimaatopwarming en de steeds sterker wordende hittegolven."

Vlaanderen kleurt rood met blauwe stippen

Een snelle blik op de kaart zegt genoeg: Vlaanderen kleurt rood, warm dus. Wie genoeg inzoomt, ziet wel dat er heel wat blauwe stippen zijn. Ook kleine bosjes en groen hebben dus al een verkoelend effect. "Zelfs één enkele boom doet al iets", zegt Van Meerbeek. "Afhankelijk van de grootte en de soort heeft een boom het effect van enkele airco's. Dat is dan wel heel lokaal, een groter bos heeft natuurlijk meer invloed op de omgeving."

Uit de studie vallen dus zeker lessen te trekken voor ruimtelijke ordening, beaamt Van Meerbeek: "De boodschap blijft: zo veel mogelijk groen behouden en bijcreëren om de effecten van de stedelijke hitte-eilanden te milderen. Er is dus zeker een belangrijke boodschap naar ruimtelijke planners en politici."

Meest gelezen