Foto: ZNA

Bumba en Mega Mindy op baxters Paola Kinderziekenhuis: "Patiëntjes zijn minder bang met een superheld naast zich"

Infusen voor patiëntjes van het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen zitten voortaan verstopt in een doos met een superheld van Studio 100. Zo wil ZNA het ziekenhuisverblijf aangenamer maken voor de kleinste patiënten. "Jonge patiëntjes krijgen één van hun helden naast zich in plaats van een infuus met een vloeistof waar ze bang van worden", zegt medisch diensthoofd prof. dr. An Bael.

ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis dient elk jaar duizenden infusen toe, met bloed, glucose of een mix van water, vitaminen en suiker. Sinds kort zitten die infusen verstopt in dozen met figuurtjes van Studio 100. "Dankzij de dozen wordt een lelijke baxter, die doet denken aan ziekte, verstopt", vertelt prof. dr. An Bael, medisch diensthoofd van het Paola Kinderziekenhuis. "Onze jonge patiëntjes krijgen een K3- of Piet Piraat-doos naast zich, in plaats van een infuuszak met een vloeistof die hen zeer bang maakt. Een kind mag iets kiezen dat bij zijn leefwereld past en is ook enkele minuten afgeleid omdat hij of zij het zelf in elkaar mag steken."

Het idee errond is dat het kind de superkracht krijgt van één van zijn helden

Jan Saelens, Ronde Tafel 25 Antwerpen

De baxterdozen zijn een idee van serviceclub Ronde Tafel 25 Antwerpen. "Het idee errond is dat een kind de superkracht krijgt van één van zijn helden", legt voorzitter Jan Staelens van Ronde Tafel 25 uit. "Wetenschappelijk is bewezen dat als iemand zijn ziekte doorloopt met een positieve ingesteldheid, dat betere resultaten oplevert voor de genezing." 

Elke stap om een kind een vriendelijker onthaal te geven in het ziekenhuis, is mooi meegenomen

Prof. dr. An Bael, medisch diensthoofd Paola Kinderziekenhuis

De baxterdozen worden al een tijdje ingezet in het Paola Kinderziekenhuis en de eerste resultaten zijn erg veelbelovend. "Als je kinderen vrolijkheid en afleiding kan bieden in het ziekenhuis, maakt dat een groot verschil", vertelt prof. dr. Bael. "Elke stap die we kunnen zetten om een kind een vriendelijker onthaal te geven in een ziekenhuis, is goed meegenomen. Dat doet erg veel voor het herstel."

Andere ziekenhuizen

Ronde Tafel 25 Antwerpen ontwikkelde de dozen samen met een Nederlandse partner en neemt ook de kosten op zich. ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis is het eerste ziekenhuis waar ze worden ingezet, maar bedoeling is om het project later uit te rollen naar andere ziekenhuizen in het hele land. 

Meest gelezen