William Shatner in 2018.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Beam me up, Jeff": "Star trek"-acteur William Shatner (90) gaat als oudste ooit met capsule van Bezos naar ruimte

William Shatner, de Canadese acteur die in de populaire "Star trek"-franchise de rol van Captain Kirk speelde, zal met een ruimtecapsule van Amazon-stichter Jeff Bezos meevliegen. Dat maakt Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Bezos, bekend op zijn website. Met zijn 90 jaar zal Shatner de oudste persoon ooit in de ruimte zijn.

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, ging kortgeleden zelf aan boord van de allereerste toeristische ruimtevlucht van zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Op 20 juli maakte de miljardair samen met zijn broer, een 18-jarige Nederlander en de 82-jarige pilote Wally Funk een korte ruimtevlucht in de capsule New Shepard. Die laatste twee werden zo in één klap de jongste en de oudste mensen die ooit in de ruimte zijn geweest. 

Een van die records zal dus niet lang standhouden. Het bedrijf Blue Origin kondigt aan dat op 12 oktober opnieuw een toeristische vlucht zal worden gelanceerd, ditmaal met de acteur William Shatner aan boord. Shatner speelde Captain James T. Kirk in de originele "Star trek"-serie en de films die daarop volgden. Hij is 90 jaar oud en zal het pas gevestigde record van Wally Funk als oudste mens in de ruimte verbreken. 

Shatner zal samen met twee bemanningsleden en een ingenieur die meegewerkt heeft aan het New Shepard-project een korte ruimtevlucht van zo'n 10 minuten maken. De capsule zal door een herbruikbare raket tot boven de grens van 100 kilometer, het officiële begin van de ruimte, worden geschoten, waar ze een paar minuten zal blijven hangen om dan weer te landen op aarde. 

William Shatner als Captain Kirk bij de lancering van de film "Star Trek V: the final frontier" in 1988.

William Shatner is een ware legende voor "Star trek"-fans. Hij speelde in de originele serie in de jaren 60 de rol van Captain Kirk. Kirk is in de serie de kapitein van de USS Enterprise, het ruimteschip dat het voornaamste decor van vele afleveringen vormt. 

Zelf is Shatner alvast door het dolle heen met de kans die hij krijgt, zo laat hij merken op Twitter. "Ik heb al heel lang van de ruimte gehoord, en nu grijp ik de kans om ze zelf te zien. Wat een mirakel!" zegt hij op de website van Blue Origin. Hoewel Shatner zelf niet aan het roer van de ruimtecapsule zal zitten, komt hij zo dichter dan ooit bij zijn bekende personage Captain Kirk. 

Meest gelezen