Congolese student mag België toch binnen "na nieuwe elementen in het dossier"

De Congolese student die zich gisteren een tweede keer verzette om te worden uitgewezen, mag dan toch in ons land blijven. Dat meldt de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) "na nieuwe elementen in het dossier". De uitwijzingspogingen hadden ophef veroorzaakt in Franstalig België en ook de Congolese president Félix Tshisekedi had zijn ongenoegen geuit.

De 20-jarige student Junior Masudi Wasso kwam vorige maand aan in ons land om economie te studeren aan de Université Catholique de Louvain (UCL). Maar op de luchthaven van Zaventem werd hij tegengehouden door de politie.   

Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken was immers gebleken dat het inschrijvingsgeld aan de universiteit niet was betaald en dat reisdoel van de jongeman onvoldoende was bewezen.

De jongeman kwam terecht in een gesloten centrum. Hij ging in beroep, maar de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen volgde de Dienst Vreemdelingenzaken. Er waren twee - mislukte - pogingen om hem uit te wijzen. 

"Nieuwe elementen in het dossier"

Vandaag is echter beslist dat de student toch in België mag blijven "na nieuwe elementen in het dossier". Er is volgens de DVZ bevestigd dat het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken het inschrijvingsgeld van de student overmaakt. Ook gaf de UCL extra informatie door "over de manier en elementen waarop zij beoordeelden dat de student wel degelijk geschikt is en de bedoeling had om aan hun universiteit te studeren."

De zaak had ophef veroorzaakt in Franstalig België. "Wat die jongeman is overkomen, is onaanvaardbaar", reageerde PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej. Oud-staatssecretaris Gisèle Mandaila Malamba (DéFI) noemde de kwestie "absurd". Ook de UCL had de uitwijzing aangeklaagd. 

DéFI-voorzitter en -parlementslid François De Smet liet al weten dat hij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) morgen tijdens de Commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer over de kwestie zal ondervragen.

Ook vanuit Congo waren er boze reacties gekomen. President Félix Tshisekedi veroordeelde de "betreurenswaardige actie" en vroeg de onmiddellijke vrijlating van de student. Hij heeft aangedrongen op een betere behandeling van Congolese burgers in België, "net zoals de Congolese regering dat doet voor Belgische burgers."

Meest gelezen