Foto: Brandweerzone Vlaams-Brabant West

E40 in Groot-Bijgaarden opnieuw volledig vrij nadat vrachtwagen tegen brug gereden was

Vanmiddag is een vrachtwagen op de E40 ter hoogte van Groot-Bijgaarden tegen een brug gereden. De politie had de snelweg tijdelijk volledig afgesloten maar nadat inspecteurs van het Agentschap Wegen en Verkeer oordeelden dat het veilig was om opnieuw onder de brug te rijden, werd de volledige snelweg weer vrijgegeven. 

Rond 14u vanmiddag is een vrachtwagen, die een kraan vervoerde, tegen een brug en een signalisatiebord boven de snelweg gereden. Het ongeval gebeurde net voorbij het tankstation in Groot-Bijgaarden, er lagen heel wat brokstukken op de weg. 

"De verwachting is dat de ochtendspits dinsdag normaal zal verlopen", legt Katty Allaert uit in "Het journaal":

Videospeler inladen...

De politie sloot de E40 af en al het verkeer moest de snelweg verlaten in Ternat en omrijden via lokale wegen. Inspecteurs van het Agentschap Wegen en Verkeer kwamen ondertussen ter plaatste om de stabiliteit van de brug te controleren. Rond 17u oordeelden zij dat het veilig was om onder de brug door te rijden en kon het verkeer opnieuw volledig hervat worden.

Bekijk: Inspecteurs van het Agentschap Wegen en Verkeer onderzoeken in welke staat de brug is na de aanrijding

Videospeler inladen...

Een van de zes liggers van de brug zou ernstig beschadigd zijn door de aanrijding. "Vanavond en vannacht zullen verdere inspecties plaatsvinden om de globale staat van de brug vast te stellen en om te bekijken welke herstellingen er op termijn zullen moeten gebeuren", aldus het Agentschap Wegen en Verkeer. "De staat van de brug laat momenteel gelukkig wel toe dat er verkeer onder rijdt, dus de ochtendspits van dinsdagochtend richting Brussel zal normaal kunnen verlopen."

Agent legt uit wat er precies gebeurd is:

Videospeler inladen...

"Het is niet uitzonderlijk dat een vrachtwagen een brug raakt", zegt verkeersexpert Hajo Beeckman. "Meestal gaat het daarbij om een vrachtwagen die te hoog geladen is of een vrachtwagen met laadbak waarvan de laadklep op een ongelukkig moment open gaat."

In dit ongeval was er sprake van een vrachtwagen die een kraan vervoerde. "De kraan heeft waarschijnlijk eerst een signalisatiebord boven de snelweg geraakt en daarna de brug er net achter. Omdat het om een oude betonnen brug gaat die dateert uit de jaren 60 of 70 kwamen er onmiddellijk heel wat brokstukken los en moest de snelweg afgesloten worden."

Foto: Brandweerzone Vlaams-Brabant West
Foto: Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Meest gelezen