Eerste Vlaamse egelopvangcentrum met vondelingenschuif opent in Rotselaar

Een primeur voor Rotselaar, want de gemeente is de thuisbasis van het eerste egelopvangcentrum van Vlaanderen. Het centrum Avalon genaamd, is een initiatief van het Wildlife Intervention Team uit Vlaams-Brabant dat wilde dieren in nood opvangt. "Gezien de dalende populatie van egels, is de nood aan een egelopvangcentrum enorm hoog."

In Frankrijk, Nederland of Duitsland is een egelopvangcentrum geen nieuw gegeven. Maar in Vlaanderen is Avalon in Rotselaar het eerste egelopvangcentrum van ons land. "Egels hebben het enorm moeilijk en daar zijn meerdere redenen voor", vertelt Patrick Kix van Avalon. 

Verkeersongevallen, bacterie en klimaat

Eerst en vooral zijn er de verkeersslachtoffers. "Dat is al jaren een feit. Maar toch zien we ook hier een stijging en zijn die ongevallen meestal fataal voor de egels", vertelt Patrick Kix. Het tweede probleem is begonnen rond 2019: "Sindsdien gaat er een bacterie rond die de slijmvliezen, pootjes, neus en ogen van het egeltje aantast. Dat is alleen maar behandelbaar met antibiotica". En als laatste heeft ook de klimaatopwarming effect op de populatie van de egels. "Door de wisselende temperaturen worden er veel jonge egeltjes te laat geboren. Die wegen dan te weinig wanneer ze in winterslaap gaan, waardoor ze die niet overleven". 

Plaats voor 45 egels

Al zo'n vijf jaar vangt het Wildlife Intervention Team egels op. "Toen kregen we een twintigtal egels per jaar binnen. Het jaar nadien liep dat aantal op tot 100 en momenteel worden er op jaarbasis meer dan 200 egels binnengebracht." In het nieuwe opvangcentrum is er plaats voor 45 egels, maar dit kan in de toekomst nog uitgebreid worden. 

Vondelingenschuif

Mocht het team van Avalon op interventie zijn en vind je een egel, dan kan je die achterlaten in een soort van vondelingenschuif. "Wij noemen het eigenlijk een dropbox. Die is volledig geklimatiseerd, dus airco in de zomer en verwarming in de winter. Ook de luchtvochtigheid wordt op peil gehouden.  Zijn we op interventie, dan kunnen wij van daaruit de deuren van de dropbox openen. Slechts met een druk op de knop zien wij aan de hand van de camerabewaking wie met welk beestje aan onze dropbox staat", zegt Patrick Kix. 

Meest gelezen