Oppositie Alken wil fusie met Kortessem door "uitzondering" te vragen: "Grenzen aan elkaar niet meer verplichten"

De oppositie in Alken komt met het voorstel om een Vlaamse fusieregel, dat gemeenten aan elkaar moeten grenzen om te kunnen fuseren, op te heffen. Op die manier moet een fusie met Kortessem toch nog mogelijk worden. Tussen Alken en Kortessem liggen namelijk enkele tientallen meters grondgebied van Wellen. Die laatste gemeente wil niet fuseren met de andere twee.

In Alken zitten de gesprekken om te fusioneren met buurgemeenten Kortessem en Wellen nog altijd in het slop. Ook nu burgemeester Marc Penxten (N-VA) vorige week voorgesteld heeft om een stukje grond van Wellen te kopen of te ruilen, want gemeenten die willen fusioneren, moeten aan mekaar grenzen. "Dat is absurd", zegt André Vanhex, oppositieraadslid voor Open-VLD. "Daarom zou ik willen voorstellen dat gemeenten die willen fuseren, als ze niet aangrenzend zijn maar wel dezelfde belangen hebben, dat dit toch zou kunnen. We worden één gemeente en we zouden dan inderdaad ook Diepenbeek daar aan willen toevoegen, anders komen we niet aan 35.000 inwoners."

Op die manier wil Vanhex Wellen alsnog overtuigen om te fuseren. "Wanneer Wellen voelt dat ze geïsoleerd raakt, overweegt het bestuur misschien toch om de stap te zetten om zich bij Alken aan te sluiten."

Momenteel nog niet mogelijk

De oppositie kan deze vraag niet aan minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open-VLD) stellen. Dat moet de burgemeester, Marc Penxten in dit geval, doen. Politicoloog Johan Ackaert vindt het voorstel van de Alkense oppositie zo gek nog niet. "Inhoudelijk denk ik dat we daar gerust eens serieus over zouden kunnen discussiëren", zegt hij. "Maar naast de reglementen en de wetten die dat momenteel niet toestaan, is de vraag tot hoe ver je daar in kan gaan. Want in welke mate ga je kunnen vermijden dat je absurde situaties in het leven gaat roepen."

De meerderheid in Alken wil de opmerkelijke vraag van de oppositie best voorleggen aan de Vlaamse overheid, maar acht de kans dat dit voor een oplossing zorgt wel erg klein. 

Meest gelezen