Radio 2

Gouverneur Carl Decaluwé pleit voor hogere GAS-boetes voor sluikstorters

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé is voorstander om nog hogere GAS-boetes in te voeren voor sluikstorters. Dat heeft hij deze morgen in Kortrijk gezegd bij de start van de Week van de Handhaving.

Deze week zijn er in heel Vlaanderen extra controles op zwerfvuil en sluikstorten. Lokale besturen, politiezones en afvalintercommunales zullen overtreders aanspreken en hen alternatieven voorstellen. Dat gebeurt in het kader van de Week van de Handhaving, die vandaag start.

Sluikstorten kost Vlaanderen jaarlijks tot 160 miljoen

Vandaag is het maximumbedrag van de GAS-boetes voor sluikstort 350 euro. Volgens Decaluwé mag het echter gerust nog wat meer zijn. “We zien ondanks alle sensibiliseringscampagnes dat er toch opnieuw een stijging is van het percentage zwerfvuil”, vertelde hij deze ochtend. “Het kost natuurlijk handenvol geld om dat op te ruimen. In heel Vlaanderen schat men tussen 150 en 160 miljoen euro. Bovendien ergert het ook veel mensen." 

Ondanks sensibilisering is sluikstorten gestegen

Merkwaardig is dat 80 procent van de bevolking zich uitspreekt tegen sluikstorten, maar minstens een deel van hen doet het sporadisch zelf. Sluikstort gebeurt overigens ook weer meer dan vroeger, want uit cijfers blijkt dat er in het jongste jaar 1,4 procent méér afval uit sluikstort is bijgekomen. 

 Als iemand moedwillig dingen blijft weggooien, kan men niet streng genoeg zijn.

Carl Decaluwé, Gouverneur West-Vlaanderen

“De mentaliteit moet wijzigen”, vindt Decaluwé. “Van mij mogen die boetes nog hoger. Als men er al jaren op hamert en iemand blijft toch moedwillig dingen weggooien, kan men niet streng genoeg zijn.”

Radio 2

500 sluikstorters betrapt

Bij de start van deze sensibiliseringsweek zet afvalintercommunale IMOG in haar elf gemeenten in de Kortrijkse regio ook vijf mobiele camera’s in. Die bestaan al langer en worden geïnstalleerd op sluikstortgevoelige plaatsen. Ze zorgen voor een grotere pakkans. Vorig jaar werden in de IMOG-regio 500 sluikstorters betrapt, de helft daarvan in Kortrijk. 45 procent van hen kon geïdentificeerd worden en kreeg een sanctie.

Op sluikstortgevoelige plaatsen worden nu bordjes geplaatst waarop het aantal overtredingen staat vermeld. Op het terrein houden GAS-vaststellers en de politie een oogje in het zeil, enerzijds om overtreders te betrappen maar ook om mensen te bedanken die het wel goed doen. 

Radio 2

Mobiel recyclagepunt

Extra troef in de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil is het Mobiel Recyclagepunt dat wekelijks tien locaties in de stad en deelgemeenten aandoet en op maandag opgesteld staat op de Graanmarkt in Kortrijk, vlakbij de wekelijkse marktdag. Daar kunnen mensen in containers kleine stukken kwijt zoals kleine elektronische toestellen of harde plastiek. Sinds de opstart, een jaar geleden, vonden al 12.000 Kortrijkzanen de weg naar het Mobiel Recyclagepunt.

Meest gelezen