Ex-patiënten psychiatrisch zorgcentrum Rekem worden ervaringsdeskundigen: "Met Hoophuis willen we patiënten hoop geven" 

Het psychiatrisch zorgcentrum in Rekem, een deelgemeente van Lanaken, start vandaag met een Hoophuis. Acht ex-patiënten zullen hun ervaringen uitwisselen met patiënten die momenteel nog in het psychiatrische ziekenhuis verblijven, om hen op die manier hoop en energie te geven om aan hun eigen herstelproces te werken.

"Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf een psychische kwetsbaarheid heeft en alle ervaringsdeskundigen zijn zelf ook in opname geweest, maar ze staan al verder in het herstelproces", zegt Tine Raskin van het OPZC in Rekem. "En door onze huidige patiënten in contact te brengen met een ervaringsdeskundige, willen we hen de kans bieden om ervaringen uit te wisselen. Om hen zo hoop en energie te bieden om aan hun eigen herstelproces te werken." Het gevoel van echt begrepen te worden creëert natuurlijk heel veel verbondenheid legt Raskin verder uit:  "De huidige patiënten kunnen daaruit dingen leren die ze zelf ook kunnen meenemen in hun herstelproces."

Ze hebben ook geleerd om te gaan met thema's als armoede en eenzaamheid

Tine Raskin, OPZC Rekem

De acht ervaringsdeskundigen hebben in hun leven op heel wat vlakken al wat meegemaakt: "Zo zijn er mensen bij met een posttraumatische stressstoornis (PSST), een verslaving of een borderline persoonlijkheidsstoornis. En het zijn niet alleen die psychiatrische kwetsbaarheden, ze hebben ook geleerd hoe ze bijvoorbeeld moeten omgaan met thema's als armoede en eenzaamheid" legt Raskin verder uit. "Dat zijn allemaal gevolgen die kunnen voorkomen bij mensen met een psychische kwetsbaarheid."

Als we alleen de ziekte behandelen, schieten we tekort als psychiatrisch ziekenhuis.

Tine Raskin, OPZC Rekem

In het zorgcentrum wil men met het Hoophuis de switch maken om niet alleen te kijken naar de diagnose, maar vooral de persoon achter de diagnose. "Als we alleen de ziekte behandelen, schieten we tekort als psychiatrisch ziekenhuis", voegt Raskin er aan toe. "En de ervaringsdeskundigen hebben ons daarbij  geholpen om anders te leren denken. En we merken, ook uit wetenschappelijk onderzoek, dat contact met lotgenoten helend kan werken."

Meest gelezen