Mondadori Portfolio/Archivio Spaziani/Rocco Spaziani

Populairste man op TikTok met 114 miljoen volgers, zonder een woord te zeggen: maak kennis met Khaby Lame

Anderhalf jaar geleden was hij nog een onbekende werkloze uit de buurt van Turijn, vandaag is hij de populairste man op video-app TikTok met meer dan 114 miljoen volgers wereldwijd: Khabane "Khaby" Lame. Zijn geheim? Filmpjes waarin hij zonder woorden de draak steekt met life hacks, trucjes om het leven van alledag makkelijker te maken.

Het is de droom van veel (jonge) gebruikers van TikTok: de wereld veroveren met filmpjes die miljoenen fans, likes en als het even kan ook dollars of euro's opleveren. Eén jonge kerel geeft hen sinds een poosje het nakijken: Khabane "Khaby" Lame. Met meer dan 114 miljoen volgers is hij vandaag de populairste man op de video-app en de op één na populairste gebruiker na Charli D'Amelio, een meisje van 17 uit de VS.

Wat is TikTok precies? In deze video leggen we het je in 1 minuut uit:

Videospeler inladen...

Ook op Instagram doet hij het niet onaardig met bijna 48 miljoen volgers. Die enorme achterban heeft hij grotendeels en vreemd genoeg opgebouwd met bijzonder eenvoudige filmpjes waarin hij andere gebruikers over de hekel haalt die life hacks bedenken, trucjes om het leven van alledag makkelijker te maken. Alleen zoeken sommigen hun oplossingen zo ver of maken ze die nodeloos ingewikkeld waardoor ze de bal helemaal misslaan.

Lame toont telkens hoe het veel eenvoudiger en logischer kan door dezelfde klusjes in een wip en zonder poespas uit te voeren. Dat doet hij steevast met een meewarige blik en zonder een woord te zeggen. Besluiten doet hij door met zijn handen naar zijn oplossing of resultaat te wijzen. Zo herinnert hij iedereen eraan dat een banaan zich heel eenvoudig met de hand laat schillen of zet hij een meisje in haar hemd dat zichzelf een nieuwe coupe aanmeet, maar eigenlijk helemaal niet aan het knippen is.

Lame is in 2000 geboren in Senegal en verhuisde met zijn ouders naar Italië toen hij 1 jaar was. Daar groeide hij op in Chivasso in de buurt van Turijn waar hij tot anderhalf jaar geleden een anoniem leven als fabrieksarbeider leidde. Toen barstte de coronacrisis los en verloor hij zijn werk. Uit verveling maakte hij een profiel op TikTok aan, met het gekende resultaat.

Intussen kent het succes van Lame geen grenzen meer. Zijn filmpjes vinden in talloze landen en culturen vlot ingang, niet het minst dankzij zijn non-verbale communicatie. In Gaza is een muurschilderij van hem verschenen en zelf mag hij intussen opdraven bij prestigieuze gelegenheden zoals vorige maand nog het filmfestival van Venetië.

De muurschildering in Gaza van Lame.
AFP or licensors
Lame op het filmfestival van Venetië vorige maand.
LaPresse

Ook internationale bedrijven hebben Lame ontdekt. Zo heeft hij samenwerkingsakkoorden gesloten met onder meer streaminggigant Netflix en met voedingsbedrijf Barilla. Hoeveel hij daarmee of met zijn filmpjes verdient, wil hij niet kwijt. Hij ontkent ook dat hij zich op TikTok heeft gegooid om rijk te worden. Naar eigen zeggen heeft hij met zijn nieuw verworven inkomsten enkel nog maar een nieuwe iPhone gekocht om betere filmpjes te kunnen maken.

Momenteel woont Lame bij zijn agent in Milaan. Hoewel hij in Italië is opgegroeid en vloeiend Italiaans praat, heeft hij enkel een Senegalees paspoort. De procedure om staatsburger van Italië te worden loopt nog en dat strooit roet in het eten. Zo kan hij niet naar de Verenigde Staten reizen, hoewel acteur Will Smith hem heeft uitgenodigd. Toch hoopt hij er ooit te geraken want zijn grote droom is om het zelf tot acteur te schoppen.

Meest gelezen