Radio 2

Schoolhond Zoë zorgt voor rust en vertrouwen op kleuterschool in Ieper 

Op de speelplaats van kleuterschool 't Augustijntje in Ieper loopt sinds kort ook een hond tussen de kleuters. De Spaanse waterhond Zoë is erg graag gezien bij de kleuters, én het team. "Het is echt een meerwaarde voor onze school", zegt de directeur.

In  't Augustijntje in Ieper entertainen drie kippen al enkele jaren de kleuters op de speelplaats. Nu hebben de kinderen voor het eerst een dierenvriend in de klas zelf. Zoë is de puppy van juf Valérie en komt regelmatig mee naar school. Op termijn zal ze tot vier halve dagen per week meekomen. "Zoë is een Spaanse waterhond en een heel kindvriendelijk, verstandig, speels, zorgzaam en aanhankelijk ras", vertelt juf Valérie. 

Hond helpt kleuters praten

Het was juf Valérie die voorstelde om de hond mee naar school te nemen. "De kleuters mogen haar aaien, knuffelen, voorlezen, ermee gaan wandelen, ... kleuters leren zo op verschillende manieren omgaan met een hond. Kinderen die bang zijn, trekken we langzaam over de streep", vertelt ze. "Zoë kan ook verlegen kleuters helpen en wordt ook ingezet om de taal van de kleuters te stimuleren. Een hond is een goede luisteraar en dat helpt kinderen die moeite hebben met praten. Het geeft niet als een kleuter een woord verkeerd uitspreekt. Een schoolhond is geduldig, geeft geen commentaar en zal niet uitlachen of verbeteren. Zo krijgen de kleuters meer plezier en zelfvertrouwen."

"Ook meerwaarde voor het team"

Of het voor zo'n dier niet te druk is op zo'n kleuterschool? "Zoë bepaalt het ritme", zegt Valérie. "Als ze te moe is, kan ze rusten, alles gebeurt met respect voor het dier en de kleuters leren dat respecteren."

"De hond geeft trouwens niet alleen rust aan de kleuters, ook aan ons team", zegt juf Natascha nog. "De schoolhond is echt een meerwaarde", zegt directeur Trui Demasure, "Ook de ouders zijn heel enthousiast."

Radio 2

Meest gelezen