Foto: Radio 2

Leegstaande huizen worden gerenoveerd tot sociale huurwoningen: "Elk gezin dat we kunnen helpen, is welkom"

De provincie Antwerpen gaat samenwerken met Het Pandschap om meer huizen klaar te maken voor de sociale huurmarkt en de wachtlijsten in te korten. De eerste woning die zal worden aangepakt in de provincie Antwerpen, staat in Boechout. "We hebben niet de ambitie om de hele wooncrisis op te lossen maar we denken wel dat we ons steentje kunnen bijdragen", zegt Sven Claes van Het Pandschap. 

Het Pandschap is een sociale onderneming die op zoek gaat naar panden op de privémarkt die leegstaan of in slechte staat zijn. De panden worden dan gerenoveerd tot kwaliteitsvolle en betaalbare sociale huurwoningen voor de meest kwetsbare mensen. Het Pandschap was al enkele jaren actief in de regio rond Gent en breidt haar werking nu uit naar het Antwerpse, dankzij steun van de provincie Antwerpen. 

Over zes maanden zal een gezin dat op de wachtlijst staat hier zijn intrek kunnen nemen

Sven Claes van Het Pandschap

De eerste woning die verhuurklaar zal worden gemaakt in de provincie Antwerpen, is een huis aan de Bistweg in Boechout dat al enkele jaren leegstaat. "We gaan nu aannemers aanstellen en over zes maanden zal een gezin dat op de wachtlijst staat van het sociaal verhuurkantoor hier z'n intrek kunnen nemen", vertelt Sven Claes van Het Pandschap. "We hebben niet de ambitie om de hele wooncrisis op te lossen, maar we denken wel dat we ons steentje kunnen bijdragen. Elk gezin dat op die manier geholpen kan worden, is welkom."

Eigenaar wordt ontzorgd

De eigenaar hoeft zich nergens iets van aan te trekken: de renovatie gebeurt volledig via Het Pandschap en de verhuur gebeurt via het sociaal verhuurkantoor. De eigenaar moet zijn pand wel voor minstens negen jaar beschikbaar houden voor de sociale woningmarkt.  Wie zelf een leegstaande of te renoveren woning heeft en in zee wil gaan met Het Pandschap, vindt meer informatie op de website.  

In de provincie Antwerpen alleen al stonden vorig jaar 57.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. 

Meest gelezen