Londense Metropolitan Police opnieuw in opspraak: agent aangeklaagd voor verkrachting

Enkele dagen nadat de Londense politieagent Wayne Couzens tot levenslang is veroordeeld voor de moord op de jonge vrouw Sarah Everard, wordt een collega van hem aangeklaagd voor verkrachting. David Carrick wordt ervan beschuldigd een vrouw te hebben verkracht met wie hij een afspraakje had gemaakt via de dating-app Tinder.

De 46-jarige agent David Carrick werd het voorbije weekend gearresteerd en meteen geschorst als agent. Hij wordt ervan beschuldigd in september vorig jaar een vrouw te hebben verkracht die hij had leren kennen via Tinder. De agent, die op dat moment geen dienst had, zou de vrouw hebben verkracht nadat hij met haar twee pubs had bezocht. Hij zit in voorlopige hechtenis. Zijn zaak moet in november voorkomen. Hij ontkent de beschuldiging.

De agent maakte deel uit van de eenheid binnen de Londense Metropolitan Police die instaat voor de beveiliging van het parlement en de diplomatieke diensten. Voor die eenheid werkte ook Wayne Couzens, de 48-jarige agent die nog maar enkele dagen geleden tot levenslang werd veroordeeld voor de verkrachting van en moord op Sarah Everard. De jonge vrouw werd door de agent onder valse voorwendselen gearresteerd en vervolgens verkracht en vermoord. 

De Metropolitan Police komt nu dus opnieuw in opspraak, nadat de moord op Everard al veel ophef en een vertrouwenscrisis had veroorzaakt. De politiediensten werden ervan beschuldigd alarmerende signalen over de veroordeelde te hebben genegeerd. Duizenden vrouwen getuigden op sociale media over de keren dat zijzelf in het openbaar werden bedreigd of aangevallen, en riepen politici op om op te treden.

"Ik ben diep bezorgd om te vernemen dat een politieagent van deze eenheid wordt beschuldigd van dit ernstige misdrijf", reageerde chef Cressida Dick van de Metropolitan Police. "Ik erken ten volle dat dit ook voor het publiek een grote bezorgdheid moet zijn."

We zullen hard moeten werken om het vertrouwen van vrouwen in de politie te herstellen

Boris Johnson

"Er zullen enorm veel inspanningen moeten worden gedaan om het vertrouwen van vrouwen in de politie te herstellen", zei ook de Britse premier Boris Johnson, die vanmorgen werd gevraagd naar een reactie. Volgens Johnson moeten de straten veiliger worden gemaakt, onder meer door beveiligingscamera's en betere verlichting. Maar hij beloofde ook inspanningen te doen om de politiecultuur te veranderen.

Meest gelezen