AFP or licensors

Marseille, de Azurenkust en Italiaanse steden aan de Middellandse Zee  getroffen door noodweer

Het Zuiden van Frankrijk en vooral de havenstad Marseille is geteisterd door zware regenval. Ook Ligurië in Italië kreeg de volle laag. Op sommige plekken is op een paar uur tijd meer regen gevallen dan normaal in twee herfstmaanden. Scholen zijn gesloten, straten en wegen staan blank, duizenden zaten een tijdlang zonder stroom. In Marseille is code rood intussen afgeblazen, maar elders aan de Middellandse Zee wordt gevreesd voor nieuwe overstromingen.

De Franse minister van binnenlandse zaken Gérald Darmanin vroeg de mensen in het zuiden binnen te blijven, en zeker niet in de buurt van water te komen. Het noodweer in en rond Marseille zette delen van de stad onder water. Honderdtwintig mensen werden uit voorzorg geëvacueerd. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

De Huveaune, normaal een onbetekenend stroompje in het oosten van de stad is buiten zijn oevers getreden. De brandweer kon enkele mensen die vastzaten in hun auto nog net op tijd redden. Er zijn voorlopig geen slachtoffers. Voor de omgeving van Marseille leek maandagavond het grootste gevaar geweken. Code rood werd afgeblazen. Volgens weerdienst Météo France was op sommige plekken in korte tijd 180 liter water per vierkante meter gevallen, evenveel regen als normaal in twee herfstmaanden. 

Ook de oude haven van Marseille aan de Middellandse Zee liep een tijdlang onder water. Verschillende burgemeesters in de streek riepen de inwoners op om thuis te blijven. Bijkomend probleem in Marseille is dat een tijdlang het vuil niet is opgehaald door een staking. Ronddrijvend vuilnis dreigt dus afvoerbuizen en riolen te blokkeren, waardoor de kans op overstromingen groter werd. De meeste scholen gaan morgen weer open, maar minstens twaalf blijven ook morgen dicht. 

Ook de departementen meer naar het oosten, de Var rond de havenstad Toulon en de Alpes Maritimes rond Nice zijn getroffen. Daar geldt nog altijd code oranje. Duizenden mensen aan de Azurenkust zaten een tijdlang zonder stroom. In het departement Var zijn veel wegen afgesloten, onder meer in de omgeving van het stadje Brignoles. 

Ook Italië getroffen

In Italië kreeg het Ligurische kustgebied aan de Middellandse Zee gigantische hoeveelheden regen te verwerken. Onder meer in Genua stonden straten onder water. In het stadje Savona was er sprake van een echte zondvloed. Er zou tot wel vierhonderd liter water per vierkante meter zijn gevallen. Treinverkeer in de regio werd stilgelegd, wegen zijn afgesloten en tenminste één brug is vernield. 

Typisch herfstfenomeen aan de Middellandse Zee

Hevige stortbuien komen in de regio wel meer voor in de herfst. De laatste tijd - wellicht mede als gevolg van de klimaatopwarming - lijken ze heviger en frequenter te worden. Vorig jaar begin oktober werd een bergvallei ten oosten van Nice - de vallei van de Roya - getroffen door extreem noodweer. Wegen en huizen spoelden er weg. Er waren achttien doden en vermisten. Net maandag zou in Nice een herdenking van de interventies van de hulpdiensten tijdens die ramp plaatsvinden. Die moest noodgewongen worden uitgesteld. 

De vallei van de Roya, oktober 2020
AFP or licensors

Meest gelezen