China stuurt recordaantal  legervliegtuigen richting Taiwan 

Een recordaantal van 56 Chinese militaire vliegtuigen is gisteren de zogenaamde luchtverdedigingszone van Taiwan binnengedrongen. Het is al de vierde dag op rij dat China militaire vliegtuigen in de richting van Taiwan stuurt. Taiwan heeft het over een "onverantwoordelijke provocatie".

Met 56 militaire vliegtuigen, waaronder straaljagers en bommenwerpers, was dit het grootste machtsvertoon dat China de voorbije dagen liet zien. Het was al de vierde dag op rij dat Taiwan schendingen van zijn luchtverdedigingszone meldde: vrijdag waren er 38 schendingen, zaterdag 39 en zondag 16. In Taiwan werd opnieuw het luchtafweersysteem geactiveerd.

"Taiwan is in staat van paraatheid" zei de Taiwanese premier Su Tseng-chang. "De acties van China worden steeds roekelozer. Alleen wanneer we onszelf helpen, kunnen we hulp van andere landen ontvangen." 

De militaire dreiging vanuit China is het voorbije jaar toegenomen, zegt Taiwan. Vorig jaar werden 380 schendingen van de Taiwanese ADIZ, de Air Defense Zone. Dit jaar waren dat er al meer dan 600. Taiwan vraagt China om onmiddellijk te stoppen met de "onverantwoordelijke provocatie".

Taiwan ligt in de frontlinie van de wereldwijde strijd tussen liberale democratieën en autoritaire regimes

Tsai Ing-wen

Ook de Verenigde Staten lieten weten dat ze zeer bezorgd zijn over wat ze de militaire provocaties van China noemen. Volgens de VS  zijn die destabiliserend voor de vrede en stabiliteit in de regio. "We dringen er bij Peking op aan zijn militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan te staken", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken. China heeft dan weer laten weten dat de VS zijn steun aan "separatistische krachten" in Taiwan moet staken.

Westerse sympathie

De laatste jaren krijgt het democratische Taiwan steeds meer steunbetuigingen uit het Westen. Net vandaag begint een groep Franse senatoren aan een bezoek aan Taiwan. In maart al had de Chinese ambassadeur in Parijs de Franse senatoren per brief laten weten dat hun bezoek de relaties tussen Frankrijk en China "onnodig zou verstoren". 

In de online publicatie Foreign Affairs waarschuwt president Tsai Ing-wen dat de overname van Taiwan door China "catastrofale gevolgen" zou hebben voor de vrede in Azië en voor de democratie in de wereld. "Taiwan ligt in de frontlinie van de wereldwijde strijd tussen liberale democratieën en autoritaire regimes."

De Taiwanese president Tsai Ing-wen

Toegenomen spanning

De spanning tussen China en Taiwan gaat al terug tot de burgeroorlog in 1949. China beschouwt Taiwan als een deel van China en een opstandige provincie. Het land heeft gezworen om het eiland met 24 miljoen bewoners weer met het vasteland te verenigen. Maar Taiwan ziet zichzelf als een soevereine staat, met een eigen grondwet, een eigen leger en een democratisch verkozen regering en president. 

Lange tijd was er een status-quo in de relaties tussen China en Taiwan. Maar sinds president Xi Jinping in China aan de macht is gekomen in 2012 is de spanning toegenomen. De communistische machthebbers in Peking gebruiken diplomatieke, economische en militaire druk om Taiwan internationaal te isoleren. Het regime stuurt geregeld vliegtuigen richting van het luchtruim van het land, meestal in de buurt van de door Taipei gecontroleerde Pratas-eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

Meest gelezen