Archiefbeeld

Merknaam Thalys zal verdwijnen door fusie met Eurostar

Eurostar en Thalys pikken hun fusieplannen, die door corona een tijd op pauze stonden, opnieuw op. De hoofdzetel van het fusiebedrijf zal zich bevinden in België, en op termijn zal de merknaam Thalys verdwijnen. 

Het project, dat de naam "Green Speed" krijgt, zou ervoor zorgen dat er een eerste hogesnelheidsspoorwegmaatschappij bestaat die vijf landen met elkaar verbindt: België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland. De operatoren van de hogesnelheidstreinen, Eurostar en Thalys, zullen overkoepeld worden door een nieuwe holding. Deze zal gevestigd zijn in Brussel. Uiteindelijk zal binnen twee tot drie jaar "Eurostar" dan de enige merknaam worden van de volledige vloot hogesnelheidstreinen.

Groeiproject

Volgens Thalys-woordvoerder Mattias Baertsoen gaat het nog steeds om een groeiproject. "Het is en blijft voor ons een groeiverhaal om samen de ontwikkeling van het hogesnelheidsspoor in Europa te bevorderen", zegt Baertsoen. "Met dit project kunnen we samen geschiedenis schrijven." De fusieplannen werden in 2019 voor het eerst naar buiten gebracht, maar liepen toen vertraging op door COVID-19. Topman Christophe Fanichet zegt dat de plannen echter op geen enkel moment in vraag zijn gesteld.

Met dit project zouden we samen geschiedenis schrijven

Mattias Baertsoen (Thalys-woordvoerder)

Het project zal begin 2022 worden voorgelegd aan de Europese Comissie. De Franse spoorwegmaatschappij SNCF zal een meerderheidsaandeel hebben van 55,75 procent, terwijl de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS een aandeel zal hebben van 18,5 procent.

Archiefbeeld

Meest gelezen