Mislukt digitaliseringsproject voor justitie kost ons land nu definitief 28 miljoen euro

20 jaar na de lancering van het Phenix-project, dat moest zorgen voor de digitale doorbraak binnen Justitie, blijkt nu dat het project ons land 28 miljoen euro gekost heeft. Geld dat ons land niet kan terugvorderen van het Amerikaanse bedrijf Unisys, dat instond voor het project. Twintig jaar later en 28 miljoen euro minder is er van een volledige digitalisering binnen Justitie nog altijd geen sprake. 

Even terug naar 2001. De federale overheidsdienst Justitie lanceert het Phenix-project dat een einde moet maken aan de enorme papiermolen binnen de rechtbanken en hoven. 

Toenmalige Justitieminister Marc Verwilghen (Open VLD) gaat daarvoor een contract aan met het Amerikaanse technologiebedrijf Unisys. Maar na een tijd blijkt dat de projecten die de firma afleverde in de praktijk gewoon niet werkten. In 2007 zet Laurette ­Onkelinx (PS) die toen minister van Justitie was het contract met Phenix dan ook stop.  

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Schadeclaim van 28 miljoen

Meteen na het stopzetten van het contract start een rechtszaak tussen beide partijen. Het wordt een miljoenenzaak met een schadeclaim van 28 miljoen euro van de Belgische staat tegen Unisys. Unisys diende daarop nog enkele tegenclaims in. Maar nu wordt duidelijk dat van die schadevergoeding van 28 miljoen euro definitief niets in huis komt. 

Uit een parlementaire vraag van N-VA Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh, die ook advocaat is, blijkt dat de rechtszaak tussen de federale overheid en Unisys vorig jaar een stille dood gestorven is.  

“Een vonnis van 21 april 2020 heeft deze respectieve afstand bekrachtigd, waarbij elk van de partijen instaat voor de gemaakte kosten en uitgaven”, zo staat te lezen in het parlementaire antwoord van Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD).  

Dat hele Phenix-project is een grote flop

Kristien Van Vaerenbergh - Kamerlid N-VA en advocaat

"In 20 jaar tijd hebben we dus eigenlijk geen resultaat behaald met die rechtszaak. En het gaat om heel veel geld: 28 miljoen euro waar dus niets mee is gedaan”, zo zegt Van Vaerenbergh. Daar bovenop komen nog eens de erelonen van bijna 300.000 euro aan de advocaat van de Belgische staat over een periode van 15 jaar. 

Nog veel werk

 “20 jaar na de opstart van het Phenix-project zien we dat de informatisering van justitie nog altijd in de kinderschoenen staat", zo zegt Van Vaerenbergh. "Dat hele Phenix-project is een grote flop", gaat ze verder. 

"Er zijn wel stappen gezet maar er is nog een lange weg af te leggen. We moeten gaan naar een systeem waarbij we een volledig digitale justitie hebben. Waar men van bij de opstart van een rechtszaak digitaal kunnen werken tot het eindvonnis. Volledig papierloos zodanig dat men veel efficiënter kan gaan werken en dat we minder gerechtelijke achterstand gaan hebben", besluit Van Vaerenbergh. 

Minister Van Quickenborne heeft al beloofd dat zo een systeem er zal komen. Ons land kan daarvoor rekenen op 136 miljoen euro van Europa.

Meest gelezen