Stad Mortsel

"Neem plaats op onze bank": Mortsel nodigt mensen uit om samen op een bankje te zitten en met elkaar te praten

Het initiatief om samen op een bankje te gaan zitten, kadert in de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Een goed gesprek kan wonderen doen, zeker bij mensen die zich minder goed voelen. Daarom nodigt Mortsel mensen uit om samen op een bankje te gaan zitten en met elkaar in gesprek te gaan. Inwoners kunnen zelfs een bank "adopteren" om er verbindende activiteiten te organiseren, zoals een picknick.

Van 1 tot 10 oktober vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Het centrale thema dit jaar is "Neem plaats op onze bank". Op die manier word je uitgenodigd om op een van de verbindende zitbanken te gaan zitten die verspreid staan in Vlaanderen. In Mortsel starten ze vandaag in 't Parkske.

"Zeker met corona is duidelijk geworden hoe belangrijk menselijk contact is. Een babbeltje kan helpen bij een kleine dip om de batterijen op te laden tot zelfs bij een echte depressie. Vandaar het plan om mensen uit te nodigen, voor een praatje, gewoon buiten op een bank in de stad", zegt schepen voor Welzijn in Mortsel, Goele Custers (N-VA).

De voorbije coronaperiode maakte soms pijnlijk duidelijk hoe hard we dat contact met anderen nodig hebben

Schepen voor Welzijn in Mortsel, Goele Custers (N-VA).

"De mensen van Welzijnsregie gaan tijdens deze 10-daagse het goede voorbeeld geven. Ze gaan elke dag op een ander bankje plaatsnemen in Mortsel, eventueel met een kommetje soep of een kop koffie, en mensen aanspreken en hen vragen hoe het gaat. En indien het nodig is hen doorverwijzen naar de eerstelijnshulp. We denken dat dat zeer nuttig is".

Mensen worden zelfs uitgenodigd om een bank te "adopteren". Zo kan je er een picknick of aperitief organiseren voor je buren. Meer info daarover vind je hier.

Meest gelezen