Foto Tim Delmoitie, stad Aalst

Nieuw zwembad "Aquatopia" opent in Aalst: "Vanaf vandaag zijn clubs en scholen weer welkom"

Vandaag opent het eerste deel van het nieuwe zwembadcomplex "Aquatopia" in Aalst. Dat is 3 maanden later dan oorspronkelijk voorzien. Het bad van 50 meter gaat open voor scholen en zwemclubs. Vanaf 29 oktober kan iedereen er gaan zwemmen. In een tweede fase, volgend jaar, opent ook een speelgedeelte met glijbanen.

Drie maanden later dan oorspronkelijk gepland opent vandaag Aquatopia, het nieuwe zwembad van Aalst. Het nieuwe gebouw staat naast het oude.  De bouw liep al vanaf het begin vertraging op toen bleek dat de bodem vervuild was en de terreinen gesaneerd moesten worden. Daarna veroorzaakte de coronacrisis ook vertraging omdat de bouwsector een tijdlang stil lag. Nu is het eerste deel klaar, volgend jaar opent deel 2, dat is een speelgedeelte. Schepen van sport Matthias De Ridder (N-VA) kiest er bewust voor om het bad niet voor iedereen tegelijk te openen. "Bij wijze van test komen eerst de clubs en de scholen, eind van de maand voor iedereen".

Het Ilse Uyttersprotbad

Een van de zwembaden is genoemd naar voormalig burgemeester en schepen van sport Ilse Uyttersprot (CD&V). Huidig sportschepen De Ridder, legt uit dat er een grote vraag was in Aalst om haar er op een of andere manier bij te betrekken. "Raymond, de vader van Ilse Uyttersprot heeft indertijd als burgemeester het oude zwembad van Aalst geopend. Naar hem is het 50-meterbad genoemd. Zijn dochter krijgt een eerbetoon met het 25-meterbad." Uyttersprot werd vorige zomer vermoord, dat zorgde voor een enorme schok in Aalst.

Spelen kan in 2e fase

"Aquatopia" wordt gebouwd in 2 fasen, legt De Ridder uit. Nu is het sportieve gedeelte klaar. "De baden zijn klaar, maar er moeten nog wel wat kleinigheden afgewerkt worden. Pas in een 2e fase zal het speeldeel klaar zijn." Er is wat ophef over het feit dat het lokaal voor de redders en het personeel nog niet af is. "Dat is waar en niet waar", zegt de schepen. "De redders gebruiken nu een lokaal dat voorzien is voor de EHBO. In de 2e fase krijgt het personeel een eigen apart lokaal." In die 2e fase wordt gewerkt aan de glijbanen en het speelgedeelte van het zwembad. Dat komt in het oude gedeelte en zal over een jaar openen.

Meest gelezen