Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Korea en Zuid-Korea praten weer met elkaar

Noord-Korea en Zuid-Korea hebben hun rechtstreekse communicatielijnen hersteld. Daarmee komt er - voorlopig - een einde aan de uiterst gespannen situatie die al een jaar aanhoudt. 

Voor het eerst in 2 maanden nam een Noord-Koreaanse functionaris de telefoon weer op in het kantoor bij de zwaarbewaakte grens tussen beide landen. "Blij om terug met jullie te praten", zei een Zuid-koreaanse ambtenaar aan de andere kant. "Laat ons hopen dat onze relaties zich op een dieper niveau kunnen ontwikkelen." Op een afzonderlijk kanaal bespraken militairen de activiteiten van vissersboten in de betwiste kustwateren.

Vorig jaar verbrak Noord-Korea alle communicatie tussen beide landen. Aanleiding waren kritische pamfletten die Noord-Koreaanse vluchtelingen met behulp van ballonnen in Noord-Korea dropten. Een poging om de communicatie deze zomer te herstellen liep al snel op niets uit.  Halfweg augustus verbrak Noord-Korea de verbinding opnieuw uit protest tegen de gezamelijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

BEKIJK: Er is niet alleen opnieuw telefonisch verkeer tussen Noord-en Zuid-Korea, ze faxen blijkbaar ook met mekaar.

Videospeler inladen...

Telefoon en fax

De telefoon en fax(!)lijnen zijn van centraal belang voor de communicatie tussen de twee landen, die technisch gezien nog altijd in oorlog zijn. Ze hebben ook geen ambassades in elkaars hoofdsteden, Pyongyang en Seoel. Vorige week voerde het noorden voor het eerst in een half jaar tijd opnieuw een reeks rakettesten uit. 

Het was leider Kim Jong-un zelf die zei dat de lijnen terug in dienst moesten worden genomen, omdat de bevolking verlangt dat de kille relatie met het zuiden weer ontdooit. Zijn invloedrijke zus, Kim Yo-jong zei dat er onder bepaalde voorwaarden een topontmoeting kon georganiseerd worden. Of die uitspraken ernstig zijn valt af te wachten.

Ballonnen met boodschappen worden vanuit Zuid-Korea naar het noorden gestuurd.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen