Ook na corona minder bezoek in het AZ Damiaan in Oostende

Na anderhalf jaar corona willen ziekenhuizen hun bezoekregeling versoepelen. Op de meeste afdelingen snakken de patiënten naar méér bezoek, maar voor de materniteit ligt dat anders. Daar willen ouders en personeel rust, blijkt uit een rondvraag. In Oostende willen ze nog maximaal 8 bezoekers per baby.

In de kraamkliniek van Oostende wordt gewerkt met een bezoekerskaart. Zo kan het personeel goed in de gaten houden wie er op bezoek komt. Nu mogen er per verblijf 4 personen op bezoek komen. Dat zijn dan meestal de grootouders. De broertjes en zusjes van de pasgeboren baby’s mogen ook één keer langskomen.

Broertjes en zusjes wel onbeperkt

“In de toekomst zouden we willen dat broertjes en zusjes onbeperkt kunnen meekomen naar hun mama, maar het andere bezoek zouden we graag beperken tot 8 personen per patiënt”, vertelt Karolien Broekmeersch, hoofdvroedvrouw in het AZ Damiaan in Oostende. “We zien dat de mama’s door die beperkte bezoekregeling veel meer uitgerust zijn als ze naar huis gaan, dat de borstvoeding beter verloopt en dat de partners meer betrokken zijn in de zorg.” 

Ook de meeste ouders vinden het prima op deze manier: “Iedereen vindt het wel gemakkelijk dat ze ’s middags nog eens een dutje kunnen doen na een lastige nacht.” 

Gedaan met "café materniteit"

De logistieke taak van vaders, die met doopsuikertjes en flessen schuimwijn moesten zeulen om uit de delen aan het toegestroomde bezoek, valt nu grotendeels weg, waardoor zij zich meer kunnen bezighouden met de zorg voor hun pasgeboren kind. “Ze staan al eens vaker op ’s nachts om de baby te voeden of geven mee een badje. Dat cafégedoe op de materniteit is verdwenen en willen we eigenlijk liever niet terug, want dat komt de ouders eigenlijk niet ten goede."

Geboortekaartje 14 dagen later

Eens thuis is het ook belangrijk om het rustig aan te doen met de bezoekjes, vindt Broekmeersch. Om ouders te helpen om dat in goede banen te leiden, wordt er gewerkt aan een brochure met tips. “Verstuur de kaartjes pas 14 dagen later of organiseer een babyborrel”, geeft de vroedvrouw alvast mee.

Meest gelezen