(c) dpa-Zentralbild

Opvallende vacature: provincie Limburg zoekt everzwijnencoördinator

De provincie Limburg heeft een vacature verspreid voor een Vlaamse everzwijnencoördinator. Die moet de verschillende partijen in de everzwijnenproblematiek aan tafel brengen en met oplossingen voor de dag komen. Wie interesse heeft kan zich nog tot 18 oktober kandidaat stellen. Natuurpunt, dat al lang vroeg om zo'n functie, reageert tevreden. 

De everzwijnencoördinator heeft voor alle duidelijkheid een Vlaamse functie, en opereert dus in heel Vlaanderen. Aangezien het grondgebied van de everzwijnen zich voornamelijk in Limburg situeert, komt de oproep nu ook vanuit die provincie. 

De provincie beschrijft de functie als volgt: "De Vlaamse everzwijncoördinator moet het duurzaam samenleven met de groeiende everzwijnpopulatie in Limburg en Vlaanderen stimuleren", klinkt het. Verder moet de coördinator als "een bruggenbouwer" optreden en verwacht de provincie oplossingen om schade door everzwijnen te beperken en de everzwijnenpopulatie in Vlaanderen in toom te houden. 

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek met Jos Ramaekers op Radio 2 Limburg:

We hebben iemand nodig die alle betrokken partijen samen aan tafel brengt
Jos Ramaekers, Natuurpunt

Jos Ramaekers van Natuurpunt is al langer voorvechter van een dergelijke functie, en reageert tevreden. "We hebben iemand nodig die alle betrokken partijen samen aan tafel brengt en ervoor zorgt dat iedereen met elkaar praat. Nu wordt er vooral veel over elkaar gepraat", legt Ramaekers uit. "De everzwijnencoördinator moet volgens mij vooral inzetten op preventie. De dieren zijn hier nu eenmaal om te blijven. We moeten dus vooral focussen op het beperken van de schade, zodat iedereen met hen kan leven."

Meest gelezen