Politie LRH start campagne tegen geldezels: ”Deel je rekening nooit met een dief”

De politie van Limburg Regio Hoofdstad (LRH) heeft samen met hogeschool PXL een campagne ontwikkeld tegen geldezels. Dat zijn mensen die hun bankkaart of hun rekening tijdelijk ter beschikking stellen van internetcriminelen. De campagne is gericht op jongeren en sociaal zwakkeren die niet altijd beseffen dat ze met een strafbaar feit bezig zijn.

“Wees niet naïef, deel je rekening nooit met een dief”, zo klinkt de nieuwe campagne van de politie LRH. “Het zijn vooral jongeren en sociaal zwakkeren die zich hiervoor laten misbruiken”, vertelt rechercheur Niel Spooren. “Vaak worden ze aangesproken aan de schoolpoort of worden ze gecontacteerd via sociale media.” Als er een klacht komt nadat iemand via internetfraude is opgelicht, komt de politie al snel terecht bij de eigenaar van de rekening waarop het gestolen geld gestort is. Die personen moeten zich later verantwoorden voor de rechter. “Ik zie hier soms kinderen van 16 jaar zitten die hun rekening ter beschikking hadden gesteld. Dat zijn drama’s, want zij worden mee verantwoordelijk gesteld voor het verdwijnen van het geld”, aldus Dorien Baens van de politie.

Spelletje met de geldezel

De campagne is samen ontwikkeld met studenten communicatie van PXL Hasselt. “Onze studenten maakten een spelletje dat jongeren kunnen downloaden op hun gsm”, vertelt Herve Van de Weyer van de hogeschool. “Er wordt reclame gemaakt onder andere in bussen van De Lijn, dat zijn plaatsen waar veel jongeren samenkomen.”

Je kan het spelletje zelf ook spelen via www.degeldezel.be. Een geldezel probeert in het spelletje een zak goud te verzamelen. Spoileralert: het zal je nooit lukken om de zak te vullen. 

Meest gelezen