Ulf Pilgaard en koningin Margrethe.

Royals: koningin Margrethe verrast acteur die haar parodieert, koning Albert ontmoet kleinkinderen Joséphine en Oscar

Sjeik Mohammed blijkt zijn ex prinses Haya te stalken. Koningin Margrethe verrast een verbouwereerde Ulf Pilgaard op het podium. Prinses Delphine stelde haar kinderen voor aan hun opa. En Parijs was deze week "the place to be". Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Prinses Haya van Jordanië bespioneerd

De emir van Dubai, sjeik Mohammed Al Maktoum, heeft de telefoon van zijn ex-vrouw, de Jordaanse prinses Haya, laten hacken. Dat heeft het hooggerechtshof in Londen geoordeeld. In juli lekten de vermoedens over hacking al uit. De Amerikaanse krant The Washington Post schreef dat geavanceerde Pegasus-software werd gebruikt om de prinses te bespioneren. 

Prinses Haya (r) met haar advocate die ook haar smartphone gehackt zag.

Er is letterlijk nergens een plek waar ik me veilig kan voelen

prinses Haya van Jordanië

Haya vluchtte met haar kinderen twee jaar geleden van Dubai (in de Verenigde Arabische Emiraten) via Duitsland naar Londen, omdat ze zich niet langer veilig voelde. Aanleiding was de spectaculaire vlucht met jetski van prinses Latifa, een van de dochters van de emir. Maar Latifa werd onderschept aan de Indiase kust door commando's en - onder verdoving - terug naar huis gebracht. Latifa beweerde dat haar vader haar gijzelt in zijn villa en ze constant vreest voor haar leven. Ook Haya vertelt hetzelfde verhaal: zij biechtte recent op dat ze sliep met een pistool onder haar kussen. 

Haya zette vanuit Londen ook de echtscheiding in. Blijkbaar gaf de emir zich niet zomaar gewonnen en liet ook de telefoons van Haya's advocaten hacken, net als die van haar persoonlijke assistente en lijfwachten. Toch ontkent sjeik Mohammed de spionagepraktijken.

Via speciale software kan zowat alles achterhaald worden: de locatie van de telefoongebruiker, audio, toegang tot foto's en mails, sms- en whatsappberichten.

Opmerkelijk: de verdediging voerde ook aan dat de sjeik een poging zou hebben ondernomen om vastgoed te kopen dat gelegen is nabij de huidige woning van de prinses. "Het voelt aan alsof ik word gestalkt en er letterlijk nergens een plek is waar ik me veilig kan voelen", aldus Haya in de rechtbank. De kans dat de sjeik ook daadwerkelijk vervolgd wordt, is nihil: hij geniet immuniteit. De ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Londen benadrukt dat dit louter een "privézaak" is. 

Archieffoto: Sjeik Mohammed Al Maktoum, prinses Haya en de Queen op de paardenraces van Ascot. Het  hele schandaal brengt nu ook het Britse koningshuis in verlegenheid.

Koningin Margrethe ontmoet... zichzelf

De Deense acteur Ulf Pilgaard moest wellicht even slikken toen hij plots oog in oog stond met koningin Margrethe. Zij kwam de 80-jarige Pilgaard uitzwaaien tijdens zijn laatste optreden na een carrière van 40 jaar. De acteur imiteerde in het verleden vaak Margrethe, een beetje zoals Nathalie Meskens doet met onze koningin Mathilde. Pilgaard stond net op het podium verkleed als de koningin voor zijn jaarlijkse parodie.

Best een awkward of ongemakkelijk momentje maar de echte Margrethe begroette hem hartelijk en overhandigde hem een geschenk in een wit doosje. Het bleek om een asbak met monogram (sierlijk vervlochten initialen van een naam, red.) te gaan. "Maar... ik rook niet meer", vertrouwde Pilgaard de Deense pers toe. 

BEKIJK hier de verrassing en de lichte aarzeling van Pilgaard:

Toch past de attentie perfect bij de rol van Pilgaard die soms met een sigaret om de lippen Margrethe hilarisch gestalte gaf. Koningin Margrethe rookt al sinds haar tienertijd en geniet zonder gêne. Opmerkingen over mogelijke kankerrisico's wuift ze met de glimlach weg. Op een persconferentie steekt ze al eens een saffie op. Haar logica - en we citeren haar - is: "Waar een asbak staat, rook ik." 

Prinses Delphine bezoekt Albert met kinderen

In een interview met Paris Match (Belgique) onthult prinses Delphine dat ze opnieuw haar vader koning Albert heeft ontmoet en dat ze deze keer haar kinderen Joséphine (17) en Oscar (13) heeft meegenomen. Het was de eerste ontmoeting tussen grootvader en kleinkinderen.

"Het ging vlot. Albert is een buitengewoon aardig persoon. Hij bewees het nogmaals. Het was ontroerend voor hen", vertelt Delphine daarover. De prinses spreekt over een nieuwe gezinsrelatie en geeft haar kinderen de waarde mee van "iedereen een kans te geven". "Maar dat vraagt tijd", beseft ze.

Het gezin van Delphine een jaar geleden op Instagram, dochter Joséphine heeft intussen haar haren blond geverfd:

Prinses Anne haalt spade boven in Parijs

Vorig maand stond de teller al op 110 uitgevoerde officiële opdrachten voor dit jaar. Prinses Anne (71), dochter van de Queen en zus van kroonprins Charles, wordt een van de hardwerkendste leden van de Britse koninklijke familie genoemd. Deze week ging ze op tweedaagse naar Parijs. Ze praatte met vertegenwoordigers van de Olympische en Paralympische Spelen die in 2024 in Frankrijk zullen gehouden worden en ze nam de tijd om... een boom te planten.

De Queen lanceerde de actie - Plant a tree for the jubilee - voor haar jubileum volgend jaar (koningin Elizabeth zit dan 70 jaar op de troon), bedoeling is om zoveel mogelijk bomen te planten, zodat tegen het feest van volgend jaar een "bladerdak wordt gevormd" en het klimaat geholpen wordt. Anne haalde de spade boven in de tuin van de Britse ambassadeur in Parijs en dat in de niet meest comfortabele outfit daarvoor. 

Op dag 2 in Parijs bezocht Anne het hoofdkwartier van Unesco. De VN-organisatie voor internationale samenwerking op gebied van opvoeding, wetenschap en cultuur bestaat 75 jaar. De prinses ging in gesprek met vrouwelijke wetenschappers en bekeek tentoongestelde foto's van haar vader prins Philip, die in april overleed. Philip bezocht het hoofdkwartier in Parijs in 1988. 

2021 Getty Images

Ook koningin Mathilde zat in Parijs

Anne was niet de enige royal in Parijs. Ook koningin Mathilde reisde af voor de wereldtop rond mentaal welzijn. Ze was daar als VN-pleitbezorgster voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Ze hamerde in haar toespraak op het belang van luisteren.

We lopen allemaal het risico op een dag psychologische problemen te krijgen

koningin Mathilde op de top in Parijs

"Om vooruitgang te boeken, moet in de eerste plaats geluisterd worden naar patiënten, naar mensen die begeleiding zoeken en naar diegenen die mentaal leed hebben ervaren. We moeten zo snel mogelijk inspelen op hun behoeften en verwachtingen. (...) De boodschap die we moeten geven - in een paar woorden - is "je bent niet alleen". Als mens lopen we allemaal het risico op een dag psychologische problemen te krijgen", klonk het. (lees hier de volledige toespraak)

In een eerder zeldzaam interview in Het Nieuwsblad liet Mathilde ooit vallen dat haar verleden als logopediste en haar opleiding als psychologe een rol spelen bij elk gesprek dat ze zelf voert. "We hebben twee oren en één mond. We moeten dubbel zo hard luisteren als praten. Als iedereen dat zou doen, raken problemen opgelost."

Meest gelezen