Foto: AZ Sint-Maarten

Slaapcentrum in AZ Sint-Maarten verdubbelt aantal bedden: de wachtlijsten lopen op tot 2 maanden

In het AZ Sint-Maarten in Mechelen opent vandaag een vernieuwd slaapcentrum met bijna dubbel zoveel bedden: negen in plaats van vijf. Er is zoveel vraag naar slaaponderzoek dat patiënten soms tot meer dan twee maanden moeten wachten vooraleer ze onderzocht kunnen worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die snurken of lijden aan slaapapneu. De vraag is zo groot omdat mensen makkelijker durven praten over hun slaapproblemen en zelf vlugger hulp zoeken. 

In het slaapcentrum van het AZ Sint-Maarten zijn voortaan negen bedden in plaats van vijf. "Door de uitbreiding van ons slaapcentrum en de verhuis naar een nieuwe afdeling, willen we iets doen aan de lange wachtlijsten," zegt longarts Muriel Lins. "De bewustwording bij het grote publiek dat er aan slaapproblemen iets kan gedaan worden, zorgt voor het grote succes van onze slaapkliniek. Vooral bij mensen die snurken of lijden aan apneu, waarbij de ademhaling 's nachts even stopt."

Tijdens een slaaponderzoek krijg je 's nachts allerlei sensoren opgekleefd, die onder meer de verhouding tussen je diepe slaap en je droomslaap meten, maar ook je zuurstofgehalte en hartslag. En je wordt ook de hele nacht gefilmd. Soms bewegen mensen abnormaal tijdens hun slaap en worden ze daardoor wakker. Of stopt iemand met ademhalen tijdens z'n slaap. 

 

Meest gelezen