Sociale organisaties slepen Vlaams woonbeleid voor de rechter

Na de "Klimaatzaak" is er nu ook de "Woonzaak". 38 sociale organisaties willen de Vlaamse regering aanklagen omdat ze tekort schiet in haar woonbeleid. Dat schrijft de krant De Morgen. In december stappen ze naar het Europees Comité voor Sociale Rechten om daar het Vlaamse woonbeleid aan te klagen. De actievoerders vinden dat de Vlaamse regering te weinig doet om de wooncrisis in Vlaanderen aan te pakken. Er zijn te weinig betaalbare, kwaliteitsvolle woningen dus moet Vlaanderen ingrijpen, zeggen ze.

Een juridische studie heeft aangetoond dat een zaak bij het Europees Comité voor Sociale Rechten kans maakt. En dus trekken de actievoerders op 17 december daar heen om de problemen in het Vlaamse woonbeleid aan te kaarten. Onder meer het Vlaams Huurdersplatform, het Netwerk tegen Armoede en verschillende vakbonden hebben zich al bij de actie aangesloten. "En ook een drietal centrumsteden staat op het punt om zich akkoord te verklaren", voegt Hugo Beersmans toe, woordvoerder van de Vlaamse Woonzaak. Voor een uitspraak mikken ze op de volgende Vlaamse verkiezingen in 2024.

"Momenteel staan meer dan 155.000 gezinnen op een wachtlijst voor een sociale woning, is 47 procent van de private huurwoningen van ontoereikende kwaliteit en betaalt 52 procent van de private huurders meer dan een derde van zijn inkomen aan huur", aldus Beersmans. "We hebben geprobeerd om het aan te kaarten voor de vorming van de Vlaamse regering, maar uit het regeerakkoord bleek dat dit geen prioriteit was. We hebben dan ook geen contact meer gehad met de regering. En vanaf nu storten we ons volop op onze zaak." 

Ik vind het jammer dat men daarvoor naar de rechter moet stappen. Het was aangewezen om hierover eens rond de tafel te zitten

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen (N-VA)

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) reageert teleurgesteld. "Ik vind het jammer dat men daarvoor naar de rechter moet stappen", zegt hij. "Wij hebben op geen enkel moment de vraag gekregen voor overleg. Het was misschien wel aangewezen geweest om toch een keer rond de tafel te gaan zitten, want ik ben er zeker van dat ook die organisaties de moeilijkheden zullen inzien waarmee wij geconfronteerd worden." 

Woningen bijbouwen vraagt tijd

Volgens Diependaele is het grote probleem dat er te weinig woningen op de markt zijn. En woningen bijbouwen, dat kost nu eenmaal tijd. Maar de minister wijst erop dat de regering al veel doet om dat te stimuleren en de wooncrisis aan te pakken. "We investeren een recordbedrag in sociale woningen, 4,5 miljard euro", klinkt het. "De centen liggen er, nu is het aan de woonmaatschappijen om deze in bakstenen om te zetten. Onze administraties staan klaar om hen daarin te begeleiden."

"Ook voor de private woningmarkt steken we de handen uit de mouwen", benadrukt Diependaele. "Zopas hebben we de verlaging van de registratierechten van 6 naar 3 procent goedgekeurd. De ideale opstap voor jonge gezinnen om een eigen woning te verwerven." En ook op de kwaliteit van woningen, en vooral huurwoningen, wordt ingezet. "We hebben hoge woningkwaliteitseisen. Dat is het middel bij uitstek om de zwakkeren in onze maatschappij te beschermen. Met het Vlaamse conformiteitsattest zorgen we er ook voor dat we huisjesmelkers kordaat kunnen aanpakken. Wanneer een woning niet voldoet aan onze kwaliteitseisen, mag die niet verhuurd worden. "

Actievoerders zijn "wanhopig"

De partij Vooruit, die op Vlaams niveau in de oppositie zit, heeft wel begrip voor de actievoerders van de Woonzaak. "Een degelijk huis huren of kopen wordt stilaan onbetaalbaar", zegt Vlaams parlementslid Maxim Veys. "Of het nu gaat om jonge starters of mensen die willen genieten van een zorgeloze oude dag. Terwijl projectontwikkelaars en vastgoedspeculanten de winsten opstapelen, zien gewone Vlamingen de huur- en woningprijzen alleen maar stijgen."

Enkel de Vlaamse regering begrijpt niet dat er een wooncrisis aan de gang is

Maxim Veys, Vlaams parlementslid voor Vooruit

Volgens Veys stappen de actievoerders nu naar de rechters omdat ze wanhopig zijn. Ook Vooruit vindt dat de Vlaamse regering dringend moet ingrijpen om wonen opnieuw betaalbaar te maken. "Wij willen ook dat verhuurders op de private huurmarkt hun woningen beter isoleren en renoveren. Dat kan door de Vlaamse renovatiepremie uit te breiden. Zo verhogen we de kwaliteit van de woningen, en vragen we als wederdienst dat de huur enkele jaren niet omhoog gaat. Enkel de Vlaamse regering begrijpt niet dat er een wooncrisis aan de gang is", aldus Veys.

Meest gelezen