foto: Radio 2

Stad Peer pakt sigarettenpeuken aan: "Heb je een peuk, dan gooi je die daar in!"

In Peer is vanochtend een peukenploeg op pad gegaan, want ze willen er zwerfvuil zoals sigarettenpeuken aanpakken. Er is een ludieke actie, er worden zakasbakjes uitgedeeld en er staan peukenpalen. Van 4 tot 10 oktober is het de "Week van de Handhaving", met extra aandacht voor zwerfvuil en sluikstorten. 

"Aandacht, aandacht, hier zijn we weer met de Peerse peukenploeg!", schalt er door de megafoon van een ludieke poetsploeg. Acteurs verkleed als schoonmaaksters spreken mensen aan om hun peuken niet zomaar op straat te gooien. En er worden als alternatief zakasbakjes uitgedeeld. Schepen Dirk Colaers (CD&V): “Als je weet dat één peuk 15 jaar blijft liggen en ondertussen 500 liter water kan vervuilen, dan besef je dat het echt niet oké is om een peuk op de grond te gooien. In een zakasbakje kunnen rokers makkelijk 10 peuken verzamelen.“

"Heb je een peuk, dan gooi je die daar in!", gaat de Peerse peukenploeg verder. "Probeer maar eens mevrouw,  waar zijn de Peerse peukenpotjes? Hier zijn de Peerse peukenpotjes!" Verlegen reageren de marktbezoekers op de enthousiaste bende. 

(lees verder onder de foto)

foto: Radio 2

Peukenpalen

Op drie plaatsen staan er ook tijdelijke peukenpalen: aan de hoofdingang van 't Poorthuis, bij Toerisme Peer en aan de ovonde Pol-kip. Ze zijn er geplaatst door Fresh Tray, een start-up uit Heusden-Zolder. Maarten Claes legt uit hoe het werkt: "Zo’n recyclagestation heeft een smalle opening aan beide zijden die de sigarettenpeuken uit het zicht houdt en de verspreiding van de onaangename geur verhindert. Tweewekelijks komen we de zuilen reinigen en nemen we de peuken mee. De peuken worden dan verwerkt tot een grondstof en met die grondstof worden dan zakasbakjes, of opnieuw containers gemaakt waarin de peuken verzameld worden."  

De "Week van de handhaving" is een initiatief van de OVAM, Fost Plus en VVSG. Op de website van Mooimakers vind je meer informatie over de bedoeling en over de acties.

Meest gelezen