In de grote cirkel staan de sterretjes in de goede stand, het logo binnenin is het logo in de CovidSafe.be-app.

Zelfs Commissievoorzitter Von der Leyen merkte het niet, maar Europese vlag staat verkeerd afgebeeld in CovidSafe-app

Een luisteraar van het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" heeft een foutje ontdekt in de CovidSafe.be-app: de vlag van de Europese Unie staat verkeerd afgebeeld in de app. De sterretjes staan ondersteboven. “Dat gaan we rechtzetten”, zegt Gert De Gelder van Digitaal Vlaanderen, de overheidsdienst die de app ontwikkelde. "Want ook de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gebruikt de app." 

Op de officiële vlag van de Europese Unie staan de 12 sterren met de punt naar boven, maar in de CovidSafe.be app staan de punten van de sterren naar beneden. Volgens Gert De Gelder is die fout toevallig in de app geslopen en had niemand dit tot nog toe opgemerkt, zelfs de Europese ambtenaren niet. 

We hebben vanuit Europa felicitaties gekregen voor het design van onze app.

Gert De Gelder, Digitaal Vlaanderen

"De vaccinaties van de Europese ambtenaren zijn allemaal in Brussel gebeurd door België. Dus ook alle Europese ambtenaren gebruiken die app, zelfs de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen", zegt De Gelder. "We hebben vanuit Europa zelfs felicitaties gekregen voor het design van onze app."

Beluister hier het volledige gesprek met Gert De Gelder in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Dat de sterretjes niet juist staan, heeft geen enkel gevolg voor de geldigheid of de werking van de app. "De sterretjes moeten niet gescand worden, het is de QR-code die gescand moet worden", stelt De Gelder gerust. De app is ook niet gehackt. 

De ontwikkelaars gaan de fout snel aanpassen. "We zijn bezig met een nieuwe versie van de app en die komt uit op 18 oktober. Daarin zullen een aantal aanpassingen zitten, zoals een filmpje voor min 18-jarigen over hoe ze zelf hun certificaten in de app kunnen downloaden. Ook het PLF-formulier dat je moet invullen als je langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, zul je dan vanuit de app kunnen invullen. We dachten dat dit de belangrijkste wijzigingen zouden zijn bij het updaten van de app, maar dat worden nu de sterretjes", besluit hij lachend. 

Meest gelezen