Burgemeester Marc Heselmans (Ham), minister Bart Somers en burgemeester Fons Verwimp (Tessenderlo)
Radio 2

Gemeenteraden van Tessenderlo en Ham zetten licht op groen voor gemeentefusie

De gemeenteraden van Tessenderlo en Ham hebben het licht op groen gezet voor de fusie van beide Limburgse gemeenten. Met de principiële goedkeuring wordt de procedure voor een fusie tegen 1 januari 2025 in gang gezet.

In de gemeenteraad van Ham hebben 15 van de 21 gemeenteraadsleden voor de fusie gestemd. Het gaat om de meerderheid van CD&V en Open VLD - met respectievelijk 8 en 6 raadsleden - aangevuld met één N-VA-raadslid uit de oppositie. De overige 6 gemeenteraadsleden van de oppositie - Vooruit, Vlaams Belang, de N-VA en Groen - kozen ervoor zich te onthouden.

De burgemeester van Ham Marc Heselmans (CD&V) is blij met de fusie: "We zijn heel blij dat we die stap gezet hebben. Er is gisterenavond nog een korte discussie geweest, en daarna zijn we meteen overgegaan tot de stemming. En dat is allemaal op een heel volwassen manier gebeurd."

Duidelijke stemming

Ook in Tessenderlo heeft de gemeenteraad zijn akkoord aan de fusieplannen gegeven: 17 raadsleden stemden er voor. Meerderheidspartijen Vooruit-SPiL (9) en CD&V (6) keurden de fusie principieel goed, samen met 2 N-VA-raadsleden van de oppositie. De andere 2 oppositieraadsleden van de N-VA onthielden zich, net zoals Open VLD en LOOI.nu, met elk 2 raadsleden. Groen en een onafhankelijke stemden tegen de fusie. Vooral Groen vreest dat de fusie met Ham een te kleine fusie zal zijn. "Het was een duidelijke stemming" zegt de  burgemeester van Tessenderlo Fons Verwimp (Vooruit-SPiL) : "Ik denk dat er vooral gezond gediscussieerd is en dat er vragen gesteld werden die gesteld moesten worden. Waarna we een stemming gehad hebben. Tijdens de discussie kwam vooral de opmerking om de burgers goed te informeren en de communicatie de volgende periode scherp te stellen."

Nu de principiële goedkeuring in beide gemeenten een feit is, moet voor 1 januari 2024 nog een definitieve beslissing genomen worden. Vervolgens trekken de partijen met een nieuwe lijst of gezamenlijke partijen naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen, waar de nieuwe beleidsploeg van de fusiegemeente gekozen wordt. Een derde partner - Beringen of Leopoldsburg - blijkt niet aan de orde, aldus beide gemeentebesturen.

Extern bureau

De fusie is pas voorzien over enkele jaren, over de naam is nog niet gepraat. “Daar is nog niet over nagedacht”, zegt Heselmans. “Op het moment dat we daar op het niveau komen dat we daar aan toekomen, dan zitten we al heel ver. Maar we gaan er dan de burger wel in betrekken. Een extern bureau, met evaring, zal verder in de gesprekken betrokken worden. Dat zullen heel intense gesprekken worden. Het zullen heel intense maanden worden."

Meest gelezen