ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken

Amper 6 procent van werkgevers betaalt thuiswerkvergoeding aan personeel

Door de coronacrisis raakte thuiswerk steeds meer ingeburgerd. Maar uit cijfers van HR-bedrijf Securex blijkt dat slechts zes procent van de Belgische werkgevers haar personeel ook een vergoeding voor dat thuiswerk betaalt. Werkgevers die zo'n vergoeding wél voorzien, betalen bovendien zelden het maximumbedrag van 144 euro.

Werkgevers kunnen sinds het begin van de coronacrisis een thuiswerkvergoeding toekennen aan hun werknemers. Die vergoeding is vrij van belastingen en het maximumbedrag werd vastgelegd op 129,48 euro per maand. Voor het tweede en het derde kwartaal van 2021 verhoogde de federale overheid dat bedrag zelfs tijdelijk naar 144,31 euro per maand. Een werknemer kan daar aanspraak op maken als hij gemiddeld één werkdag per maand thuis werkt. De vergoeding is bedoeld voor bijvoorbeeld bureaukosten of als compensatie voor een hoger water- en energieverbruik.

Lage vergoedingen

Maar uit cijfers van HR-bedrijf Securex blijkt dat slechts 6 procent van de Belgische werkgevers ook effectief gebruik maakt van die mogelijkheid. Het is dan ook geen verplichting. Bovendien betaalt slechts vijf procent van de werkgevers ook het maximumbedrag dat voorzien is. "Werkgevers betalen gemiddeld lage bedragen uit", zegt Heidi Verlinden van Securex. "Sinds de thuiswerkvergoeding mogelijk is, namelijk maart 2020, hebben werkgevers gemiddeld 78 euro per werknemer per maand voorzien. Dat is ver onder het maximumbedrag."

Vaak registreren werkgevers thuiswerk om kosten te besparen, niet om een thuiswerkvergoeding uit te kunnen betalen

Heidi Verlinden, Securex

Nochtans zijn er veel bedrijven die wél registreren op welke dagen hun werknemers thuiswerken. Niet elke onderneming die thuiswerkdagen registreert, voorziet daar dus ook een compensatie voor. "Vaak registreren werkgevers thuiswerk om kosten te besparen", legt Verlinden uit. "Voor de dagen dat ze thuiswerk registeren kunnen ze namelijk de vergoeding voor woon-werkverkeer schrappen."

"Daarnaast voorzien veel bedrijven al een vergoeding die thuiswerkkosten dekt. Denk maar aan een forfaitaire onkostenvergoeding of het ter beschikking stellen van materiaal, zoals een laptop, telefoon, headset of een internetabonnement. Daardoor is een thuiswerkvergoeding ook minder aan de orde." Dat benadrukt ook Monica De Jonghe, directeur-generaal van het Verbond van Belgische ondernemingen: "De thuiswerkvergoeding is maar één puzzelstukje in de complexe materie van diverse vergoedingen die door werkgevers kunnen worden toegekend."

Thuiswerkvergoeding in, woon-werkvergoeding out?

Securex vermoedt dat sommige werkgevers een deel van de woon-werkvergoedingen op termijn zullen vervangen door thuiswerkvergoedingen. Al zal het zo'n vaart niet lopen. Op dit moment voorziet nog ruim de helft van de werkgevers woon-werkvergoedingen  voor hun personeel. Dat aandeel bleef het afgelopen anderhalf jaar ook stabiel.

Els Vanderhaegen, Legal Expert bij Securex, heeft tot slot nog een belangrijke waarschuwing voor werkgevers die toch gebruik willen maken van een thuiswerkvergoeding voor hun werknemers. "Werkgevers die hun werknemers meer dan het forfaitair bedrag aanbieden moeten kunnen aantonen dat het om werkelijk gemaakte kosten gaat", benadrukt ze. "Anders wordt het bedrag als gewoon loon gezien, en moeten op dat gedeelte van het loon gewoon belastingen en sociale bijdragen betaald worden.”

Meest gelezen