Spijtoptantenregeling voor voetbalmakelaar Dejan Veljkovic zo goed als rond: "Voor 4 miljoen euro in beslag genomen"

Voetbalmakelaar Dejan Veljkovic wordt de eerste spijtoptant in België. De regeling waarbij de man strafvermindering krijgt, in ruil voor belangrijke informatie over fraude en omkoping in het Belgische voetbal, is rond. Dat heeft zijn advocaat, Kris Luyckx, vanavond gezegd in het tv-programma “De afspraak". Er is voor 4 miljoen euro in beslag genomen bij Veljkovic. In ruil voor zijn getuigenissen én inbeslagnames ter waarde van 4 miljoen zal de man niet naar de gevangenis moeten.

In ruil voor informatie strafvermindering krijgen. Sinds drie jaar is het mogelijk in België, maar vooralsnog heeft niemand van die zogenoemde spijtoptantenregeling gebruikgemaakt. Maar daar gaat nu verandering in komen, want voetbalmakelaar Dejan Veljkovic heeft een deal gesloten met het federaal parket. 

Dat gebeurt in de zogenoemde Operatie Propere Handen, waarin het federaal parket onderzoek voert naar fraude en omkoping in het Belgische voetbal.

Het was advocaat Kris Luyckx die bijna drie jaar geleden aan het federaal parket voorstelde om de regeling met zijn cliënt, voetbalmakelaar Dejan Veljkovic, te treffen. Maar het heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad eer die deal helemaal rond was. 

In "De afspraak" legde Kris Luyckx vanavond uit hoe het tot een deal is gekomen:

Videospeler inladen...

In eerste instantie was overeengekomen dat Veljkovic niet naar de gevangenis zou moeten. Als hij het parket veel en goede informatie gaf over het fraude- en omkoopschandaal in het Belgische voetbal zou hij enkel 5 jaar cel met uitstel krijgen. Daarnaast zou hij ook een voorwaardelijke geldboete van 80.000 euro krijgen.

Dat was allemaal beklonken, maar “pas recent zijn we tot een definitief akkoord kunnen komen”, vertelt advocaat Luyckx. “Eén van de voornaamste problemen was dat we bij het begin, bijna drie jaar geleden, niet wisten hoe groot de fraude was die door Veljkovic’ handen gegaan is.”

Uit uitgebreid onderzoek is intussen gebleken, dat het om een bedrag van om en bij de 30 miljoen euro moet zijn gegaan. Dat werd bijvoorbeeld uitgegeven aan zwarte lonen, commissielonen, ontduiking van RSZ, valse scoutingcontracten, zegt advocaat Luyckx.

Zo’n 10 procent daarvan zou bij Veljkovic blijven plakken zijn.  Daarom is beslist dat de man zo'n 4 miljoen euro  schuldig is. Het parket heeft voor die waarde eigendommen, rekeningen en vennootschappen in beslag genomen bij Veljkovic. "En dan is het voor hem klaar" , besluit meester Luyckx, "maar dan begint het proces voor alle andere mensen".

Luyckx kan zich inbeelden dat er bij de betrokkenen wel personen zullen zijn die nu wel boos zijn op de man die uit de biecht geklapt heeft.  Daarom is er binnen de spijtoptantenregeling automatisch een beschermingsstatuut voorzien, maar meer wilde de advocaat daar uit veiligheidsoverwegingen niet over kwijt.

Meest gelezen