AFP or licensors

Uitbarsting vulkaan op La Palma neemt opnieuw in kracht toe: "Lava stroomt massaal naar beneden"

De noordzijde van de vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma is gisterenavond ingestort. Dat melden lokale media. Daarbij is lava hoog in de lucht geschoten. De lava die uit de krater komt heeft ook aan snelheid en volume gewonnen. 

"Door de lavaophoping van de voorbije weken is er een heuvel ontstaan op de vulkaan. Die is 250 meter hoog en heeft verschillende monden", zegt Werner Goelen, een Vlaming die op 1 kilometer van de vulkaan woont. "Die zijn nu ingestort, waardoor de lava nu massaal naar beneden stroomt. Die lava is ook erg vloeibaar en vloeit recht naar de zee."

Bekijk hieronder de beelden van de vulkaan:

Videospeler inladen...

Het vulkanisch instituut voor de Canarische Eilanden, Involcan, plaatste gisterenavond foto's op Twitter waarop de nieuwe, rode lavastromen duidelijk te zien zijn.

De uitbarsting van vulkaan Cumbre Vieja begon zo'n twee weken geleden. Sindsdien zijn al ruim 900 gebouwen verwoest. Zo'n 6.000 inwoners hebben hun huis al moeten verlaten. "Hele families zijn moeten vluchten, naar familie, hotels of voetbalstadions", zegt Goelen. "Ik ken veel mensen die alles verloren zijn. Mensen staan plots met niets op straat. Enkel de kleren die ze aanhebben, hebben ze nog. Het is werkelijk een drama."

De ontwikkelingen komen slechts een paar uur nadat de Spaanse premier Pedro Sánchez had aangekondigd dat zijn regering 206 miljoen euro zal vrijmaken om het eiland La Palma te helpen herstellen van de vulkaanuitbarsting. "Komende dinsdag keurt het kabinet een pakket zeer krachtige maatregelen goed" om te helpen bij de wederopbouw van de infrastructuur, watervoorziening, werkgelegenheid, landbouw en toerisme, zei Sánchez op een persconferentie tijdens een bezoek aan het eiland.

Meest gelezen