Dierenvoedselbank Opwijk

Dierenvoedselbank Opwijk viert tweede verjaardag: "Helaas hebben steeds meer mensen ons nodig."

Dubbel feest in Opwijk. Niet alleen is het werelddierendag, maar de Dierenvoedselbank viert haar tweede verjaardag. Helaas heeft die verjaardag ook een donker kantje. Want zo ziet oprichter en voorzitter Tom Bosman de nood elk jaar stijgen "Helaas komen er steeds meer gezinnen met huisdieren bij die onze hulp nodig hebben".  

Een dierenvoedselbank kan je eigenlijk vergelijken met een gewone voedselbank. Die verzamelt overschotten van voeding, en verdeelt ze onder mensen in armoede. "Wij doen eigenlijk hetzelfde, maar dan voor huisdieren zoals katten en honden", vertelt Tom Bosman van de Opwijkse Dierenvoedselbank. Twee jaar geleden richtte hij de organisatie op die de inzameling van voer op verschillende manieren doet. "Eigenaars brengen voer binnen omdat hun huisdier is overleden of omdat het een bepaald merk niet lust. Daarnaast zamelen we ook voeding in via acties in dierenwinkels. Daar kunnen klanten bijvoorbeeld een extra zakje voer kopen voor onze voedselbank. Zo kunnen wij baasjes helpen die het financieel moeilijk hebben, en dus ook de huisdieren." 

Families in armoede hebben vaker een huisdier. Een trouwe vriend die geen vervelende vragen stelt

Een voedselbank voor dieren kan in tijden van crisis wat luxueus overkomen. Maar dat nuanceert Bosman meteen. "Het is de bedoeling om eigenaars te helpen die al een dier hebben. Dus niet degene die het financieel al moeilijk hebben en besluiten om ook nog een dier te kopen. Het gaat echt om mensen die in financiële problemen zijn geraakt, die we helpen om hun hond of kat te kunnen houden. Bovendien geven we geen voeding voor een hele maand. Het gaat om kleine pakketten, maar we zien dat die wel al enorm helpen." 

Momenteel zamelen Tom en zijn team voeding in voor katten en honden. Dat zijn de meest voorkomende huisdieren in Vlaanderen verklaart hij: "Eén op de vijf gezinnen heeft een hond, één op de vier een kat. Maar bij families in armoede ligt dat cijfer hoger. Daar heeft zowat de helft een huisdier. Die mensen zitten vaak in een moeilijke situatie. Hun huisdieren zijn dan een grote steun, trouwe vrienden die geen vervelende vragen stellen". 

Elk jaar meer klanten

Net als bij de gewone voedselbanken zien ze ook bij de Dierenvoedselbank in Opwijk een stijging. "Helaas zijn er in die twee jaar dat we bestaan, een pak mensen bijgekomen die de voeding voor hun dieren moeilijk kan betalen." Tom hoopt daarom dat hij in de toekomst kan samenwerken met andere gelijkaardige organisaties om de krachten te bundelen. Zo zou er al interesse zijn uit Aarschot, Diest en Tielt-Winge. 

Meest gelezen