Zes op de tien Vlaamse kmo’s voorstander van verplichte vaccinatie personeel

Meer dan zes op de tien Vlaamse kmo’s zijn voorstander van een verplichte vaccinatie tegen het coronavirus voor het personeel. Dat blijkt uit een rondvraag bij ruim 800 bedrijven door HR-dienstenkantoor SD Worx. 

Voor alle duidelijkheid: in ons land hebben werkgevers niet het recht om hun personeel te verplichten tot een inenting. Er is geen wettelijke basis voor vaccinatie op de werkvloer. Maar veel bedrijven zouden dat liever anders zien. 64 procent van de Vlaamse kmo's (tot 250 werknemers) is gewonnen voor een verplichte vaccinatie tegen het coronavirus. Eén op de tien is tegen, een kwart is neutraal.

"Werkgevers zijn begaan met de veiligheid en het welzijn van hun werknemers en willen zo snel mogelijk weer naar het normale leven, ook op de werkvloer", zegt Annelies Rottiers, strategisch adviseur kmo's van SD Worx. "Vaccinatie draagt daar natuurlijk toe bij. In die zin geeft dit wel de stemming weer die leeft bij de Vlaamse kmo's." In Brussel en Wallonië zijn kmo's wat minder happig. 45 procent is voor verplichte vaccinatie. Eén op vijf is tegen, één op drie is neutraal.

Werkgevers mogen ook geen informatie opvragen over de vaccinatiestatus van hun werknemers. Bedrijven (met minimaal 50 werknemers) kunnen nu wel vragen naar de globale vaccinatiegraad bij hun werknemers via hun eigen arbeidsarts (of de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk), die toegang heeft tot de vaccinatiegegevens. Het gaat om gegevens over de collectieve vaccinatiegraad in het bedrijf, nooit individueel per werknemer. Die informatie kan de werkgever helpen om een passend welzijnsbeleid in de onderneming uit te werken. 

Covid Safe Ticket

Om het Covid Safe Ticket op te vragen bij klanten, staan de meeste kmo's dan weer niet te springen. 7 op de 10 bedrijven die fysiek contact hebben met klanten, willen het liever niet invoeren. "Bedrijven doen dit liever niet", zegt Rottiers. "Want dan ga je vragen aan de klant of ze een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen terwijl je dit aan je eigen werknemers niet kan vragen." Vandaag is er nog geen mogelijkheid om het Covid Safe Ticket op te vragen, buiten voor een aantal beperkte gevallen zoals discotheken of massa-evenementen. 

Meest gelezen