Jean-Marc Sauvé, de voorzitter van de onderzoekscommissie, bij de bekendmaking van het rapport.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

216.000 slachtoffers van seksueel misbruik in de Franse katholieke kerk sinds 1950

In Frankrijk zijn in de periode van 1950 tot nu zo'n 216.000 kinderen het slachtoffer geworden van seksueel misbruik. Dat blijkt uit een historisch rapport van een speciaal opgerichte onderzoekscommissie. 2.900 tot 3.200 geestelijken hebben zich schuldig gemaakt aan kindermisbruik. 

De onafhankelijke commissie Ciase (Commission indépendante sur les abus sexuels dans l'Église) was in 2018 door de Franse katholieke kerk zelf aangesteld om seksueel misbruik door geestelijken te onderzoeken. Ciase bestaat uit een groep van 12 mannen en 10 vrouwen, met achtergronden in de wetenschap of het jeugdgerecht. Bij de commissie zijn geen geestelijken of leden van actiegroepen betrokken. Na een onderzoek van bijna drie jaar heeft Ciase een historisch rapport uitgewerkt aan de hand van data van het gerecht, de politie en de kerk, en meer dan 6.500 individuele getuigenissen van slachtoffers. 

BEKIJK: Een slachtoffer van seksueel misbruik reageert op het rapport. Lees onder de video verder.

Videospeler inladen...

De voorzitter van Ciase en voormalig voorzitter van de Franse Raad van State Jean-Marc Sauvé zegt dat het aantal misbruikte kinderen nog kan oplopen tot 330.000, als de gevallen van misbruik door leken die actief waren in de kerk, ook worden meegeteld. "Deze cijfers zijn meer dan zorgwekkend", zegt Sauvé. "Ze zijn overweldigend en mogen op geen enkele manier onbeantwoord blijven." 

"De gevolgen voor de slachtoffers zijn zeer serieus: zo'n 60 procent van de misbruikte mannen en vrouwen ondervinden aanzienlijke problemen in hun gevoelsleven en hun seksualiteit", voegt Sauvé toe. Hij zegt ook dat de kerk tot het begin van de jaren 2000 niets anders heeft getoond aan de slachtoffers dan een "diepe, wrede onverschilligheid". "Sommige geestelijken weigerden het misbruik te veroordelen en brachten kinderen in gevaar door ze in contact te brengen met seksuele roofdieren", sneert Sauvé. "De kerk draagt een grote schuld tegenover de slachtoffers."

Commissievoorzitter Jean-Marc Sauvé overhandigt het onderzoeksrapport aan de voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, Eric de Moulins-Beaufort.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Het rapport van Ciase is ongeveer 2.500 bladzijden lang. Zo'n 80 procent van de slachtoffers waren jonge tienerjongens. De commissie heeft 22 recente zaken doorgestuurd naar het gerecht. Veel van de betrokken geestelijken zijn intussen overleden. Meer dan 40 zaken zijn verjaard volgens het Franse gerecht, maar er zijn priesters bij die nog leven. Die zaken zijn overhandigd aan kerkelijke ambtenaren, die zullen bekijken welke straffen nog kunnen worden opgelegd. 

De voorzitter van de Franse bisschoppenconferentie, Eric de Moulins-Beaufort, reageert geschokt op de resultaten van de onderzoekscommissie. Hij richt zich namens de katholieke kerk tot de slachtoffers met een vraag om vergiffenis. "Ik wil tegenover jullie mijn schaamte uitdrukken, mijn afschuw, mijn vastberadenheid om te handelen. Ik hoop dat ik jullie ooit om vergeving kan vragen."

Ook paus Franciscus heeft via zijn woordvoerder Matteo Bruni gereageerd op het rapport. "De gedachten van de paus gaan in de eerste plaats naar de slachtoffers, met een immens verdriet voor hun verwondingen en dankbaarheid voor hun moed om naar voren te treden. Zijn gedachten wenden zich ook tot de Franse kerk, opdat ze, zich bewust geworden van deze afschuwelijke realiteit, het pad van de verlossing kan inslaan", zegt Bruni. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen