Gaswinning in Groningen

Nederlandse provincie Groningen opgeschrikt door drie aardbevingen op één dag

De Nederlandse provincie Groningen is gisteren getroffen door drie aardbevingen. Het is niet de eerste keer dat Groningen kampt met aardbevingen. De grootste oorzaak ligt bij de gaswinning die al 50 jaar plaatsvindt in het gebied.  

Gisterochtend vond in Groningen de eerste beving plaats om 5 uur, waarna een tweede beving volgde rond 15.30 uur. Tegen de avond was er een laatste beving. Volgens Läslo Evers, seismoloog bij het Koninklijk Nederlands Meterologisch Instituut (KNMI), zijn drie aardbevingen op één dag eerder uitzonderlijk. "Het gebeurt af en toe dat er meerdere bevingen per dag zijn, maar de kracht die de eerste 2 schokken hadden, komt niet vaak voor," vertelt Evers in "De ochtend" op Radio 1:

Gaswinning

De bevingen in het noorden van Groningen worden al jaren veroorzaakt door de gaswinning in het gebied rond Loppersum en Appingedam. "De gaswinning is begonnen in de jaren 60, en de eerste 30 jaar ging dit zonder problemen", zegt Evers. 

"Pas in de jaren 90 begonnen de eerste bevingen, die later alleen zwaarder en frequenter werden. We hebben het aantal boringen nu teruggeschroefd, maar dit heeft geen direct effect. Je kan wel minder gas winnen, maar de spanning in de ondergrond wordt nog steeds wel opgebouwd. Het is niet zo dat als je nu stopt met gas winnen, er morgen geen aardbevingen meer zullen plaatsvinden. Dat kan nog vele jaren duren." 

De aardschok 's ochtends vond plaats in de buurt van Loppersum en had volgens metingen van het KNMI een kracht van 2,5. De tweede beving bevond zich 10 kilometer verderop en had een kracht van 1,8. Alle bevingen werden gemeten op circa 3 kilometer diepte.

Er is nog niet veel zicht op de schade die de bevingen hebben veroorzaakt. Sommige huizen zijn beschadigd en hebben scheuren in de muren, waardoor ze gestut moeten worden. Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) liepen er in 2020 al ruim 800 schademeldingen binnen na twee aardbevingen in Groningen. Het Staatstoezicht op de Mijnen waarschuwt dat er ook in de toekomst nog rekening gehouden moet worden met serieuze aardbevingen in het gebied, ook al is de gaswinning in Groningen drastisch verlaagd.

Meest gelezen