Radio 2

Afghaanse vluchtelingen verlaten Ieper, "groep samenhouden was niet mogelijk"

In Ieper is vanmorgen een eerste groep Afghanen vertrokken richting asielcentra elders in ons land. Ze verbleven al meer dan een maand in een jeugdherberg vlakbij de Menenpoort, sinds ze hun thuisland moesten ontvluchten nadat de taliban er de macht gegrepen hadden. Het gaat om Afghaanse medewerkers van "Moeders voor Vrede", de organisatie van de Ieperse Jennie Vanlerberghe.

De eerste groep vertrekt vandaag naar een asielcentrum. We hadden die groep graag samengehouden, maar dat was niet mogelijk omdat er niet genoeg plaats is in de centra”, vertelt een aangeslagen Vanlerberghe. “We hebben ervoor gezorgd dat ze hier meer dan een maand konden blijven om hun vertrek te verwerken. Ze hebben hun familie moeten achterlaten, ze hadden niets mee. Hier hebben ze dat kunnen verwerken. Er waren enorm veel tranen, maar je zag het langzaam verbeteren. Ze vonden Ieper een geweldige stad.”

Er waren enorm veel tranen, maar je zag het langzaam verbeteren. Ze vonden Ieper een geweldige stad.

Jennie Vanlerberghe, Moeders voor Vrede

Ook één zwangere vrouw in de groep

De vrouwen en hun gezinnen worden nu overgebracht naar asielcentra in Sint-Truiden, Broechem en Kapellen waar hun aanvragen en papieren zullen worden opgevolgd. Dat ze van elkaar worden gescheiden, valt hen zwaar, vertelt Fatima: “We zijn erg droevig. We zijn hier al een maand samen en kenden elkaar daarvoor al omdat we samenwerkten.” Onderweg naar Sint-Truiden zal zij zal een tussenstop maken in een ziekenhuis in Leuven. De 27-jarige Afghaanse is meer dan 4 maanden zwanger.

"Het ziet er niet naar uit dat ze snel zullen kunnen terugkeren"

Peter Peene brengt als vrijwilliger een Afghaans gezin, een mama en haar drie kinderen, naar het asielcentrum van Sint-Truiden. “Als we iets kunnen betekenen voor die mensen, doe ik dat graag. We moeten hen zo goed mogelijk opvangen en begeleiden naar een nieuwe start, want het ziet er niet naar uit dat zij heel snel zullen kunnen terugkeren, wat ze misschien het allerliefste zouden doen.”

“Ik wens dat het allemaal vlug gaat”, zegt Vanlerberghe nog, “Een snelle afhandeling van hun dossier en dat ze kunnen kiezen wat ze willen doen. Misschien terugkeren, goed werk vinden, een goeie plaats vinden om te wonen.” 

Meest gelezen