Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Anti-Joodse slogans gespoten op barakken in nazi-uitroeiingskamp Auschwitz

In het voormalige nazi-uitroeiingskamp Auschwitz zijn anti-Joodse slogans ontdekt. De politie voert een onderzoek. Het Auschwitz Memorial noemt het een "schokkende aanval" en een "extreem pijnlijke klap voor de nagedachtenis van alle slachtoffers".

Op negen houten barakken in het kamp Auschwitz II- Birkenau hebben vandalen graffiti gespoten in het Engels en het Duits. Sommige slogans ontkennen de holocaust, de uitroeiing van de Joden; andere verwijzen naar verzen uit het Oude Testament, die vaak door antisemitische groepen worden gebruikt.

Het Auschwitz Memorial noemt de graffiti “een schokkende aanval op het symbool van een van de grootste tragedies uit de menselijke geschiedenis en een extreem pijnlijke klap voor de nagedachtenis van alle slachtoffers”.

Videobeelden van de zone worden nu geanalyseerd en aan bezoekers is gevraagd om zich te melden met eventuele foto’s of getuigenissen. Zodra de politie klaar is met haar onderzoek, worden de slogans verwijderd.

Het Auschwitz Memorial wijst er op dat de beveiliging van het kamp - een enorm terrein van zo'n 170 hectare - voortdurend wordt uitgebreid. Maar het geld daarvoor komt uit het museumbudget en dat is tijdens de coronapandemie fors gekrompen, toen er veel minder bezoekers kwamen.

In 2009 was er al de stoutmoedige diefstal van het beruchte ijzeren opschrift "Arbeit macht frei" boven de poort van Auschwitz I. Het werd twee dagen later wel gerecupereerd. De opdrachtgever voor die diefstal was een Zweedse voormalige neonazi. Net als zijn Poolse handlangers is hij veroordeeld.

In Auschwitz, Oświęcim in Polen, had nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog een complex van zo'n 40 kampen. Auschwitz II - Birkenau was een vernietigingskamp met gaskamers. De nazi's hebben er meer dan een miljoen mensen vermoord, vooral Joden. In de barakken, waar nu de antisemitische slogans op zijn geverfd,  werden kleren en bezittingen van overleden slachtoffers gestockeerd. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen