OverKop

Antwerpen opent twee OverKop-Huizen waar jongeren terechtkunnen voor ontspanning én therapeutische hulp

In Antwerpen zijn er twee OverKop-Huizen geopend. In een OverKop-Huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je ook een luisterend oor vindt of professionele therapeutische hulp als je dat zelf wil.

Dat het geen overbodige luxe is, blijkt uit de cijfers: 1 op 5 jongeren worstelt met zijn of haar mentaal welzijn. 10 procent van de jongeren scoort laag op levenstevredenheid. Deze cijfers dateren van voor de coronacrisis, vermoedelijk liggen die aantallen nu hoger.

Jongeren willen wel geholpen worden maar hebben problemen om zich kwetsbaar op te stellen. De stap naar externe hulpverlening ligt voor velen moeilijk. Ze zoeken liever oplossingen in de eigen vertrouwde omgeving. Een OverKop-Huis moet die leegte opvullen.

"Het is een plek waar jongeren kunnen spelen, maar waar ze ook een luisterend oor vinden. Zo is er professionele therapeutische hulp voor jongeren die het mentaal moeilijk hebben of minder goed in hun vel zitten", zegt OverKop huisverantwoordelijke van Habbekrats in Sint- Andries, Dries Boeye.

Zo'n Overkop-Huis is laagdrempelig. Jongeren kunnen er gewoon binnenlopen om te spelen maar evengoed om hulp te vragen

Dries Boeye, OverKop huisverantwoordelijke in Sint- Andries

"Overkop heeft een goede reputatie bij de jeugd. Ze schamen zich niet om naar hier te komen. Op die manier worden problemen bespreekbaar. Ze vinden hier mensen die ze vertrouwen en waarmee ze ook toffe dingen kunnen doen. We gaan samen op kamp, er wordt hier ook gekookt maar we helpen hen evengoed met hun huiswerk", zegt Boeye nog.

"Kinderen moeten jong kunnen zijn in onze stad. Ze kunnen hier ook plezier maken, pingpongen, muurklimmen. Maar als ze zorgen hebben, moeten ze die niet opkroppen en kunnen ze die hier kwijt, " zegt schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit).

Momenteel zijn er 5 Overkop-Huizen in Vlaanderen, op termijn zullen er in totaal 30 de deuren openen. De twee nieuwe Overkop-Huizen voor Antwerpen liggen in Antwerpen Noord en in de wijk Sint Andries.

Meest gelezen