imago/photo2000

Samenwerking tussen gerechtsdeurwaarders en OCMW moet voorkomen dat schulden opstapelen

Gerechtsdeurwaarders en OCMW's in het hele land zullen voortaan gegevens kunnen uitwisselen via een speciaal platform om te voorkomen dat klanten van OCMW's schulden opstapelen. Het systeem is gebaseerd op een systeem dat al  2 jaar wordt gebruikt in de stad Antwerpen. "We hebben al bij meer dan 1000 mensen verhinderd dat volledige inboedels in beslag genomen zouden worden, een groot succes", zegt schepen voor Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). 

In de stad Antwerpen loopt al 2 jaar een project waarbij OCMW's en gerechtsdeurwaarders samenwerken om schuldenlasten te verminderen. Het idee achter het concept is dat veel mensen in armoede het overzicht van hun financiële situatie verliezen en zo in een schuldenspiraal terechtkomen. Zo kunnen ze de gerechtsdeurwaarders vaak ook niet meer op tijd inlichten. De stad Antwerpen sloot daarom een samenwerking af met gerechtsdeurwaarderskantoor Modero om op tijd informatie uit te wisselen via een gemeenschappelijk platform. 

Concreet wordt er een sociaal werker ingezet bij mensen die schulden hebben, die op hun beurt de gerechtsdeurwaarders op de hoogte brengen. Op die manier weten de gerechtsdeurwaarders dat ze hun vorderingen voor 3 maanden moeten bevriezen. "Er wordt dan een afbetalingsplan opgesteld, waardoor er maandelijks een bedrag wordt betaald, zonder dat er schulden bijkomen en zonder dat er verdere procedures worden gevoerd", legt Yves Eyskens uit, de ondervoorzitter van de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders.  

Ik denk dat dit systeem heel efficiënt en menselijker is

Yves Eyskens, ondervoorzitter Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders

De lokale samenwerkingen in Antwerpen blijken nu zo'n groot succes, dat de Nationale Kamer het communicatieplatform heeft overgenomen. Vanaf nu zullen gerechtsdeurwaarders en OCMW's in heel het land dus samenwerken om ervoor te zorgen dat schulden niet zomaar opstapelen. "We hebben in Antwerpen al bij meer dan 1000 mensen kunnen verhinderen dat volledige inboedels in beslag genomen zouden worden. Ik ben dan ook heel fier dat wat we in hier geprobeerd hebben, nu wordt overgenomen in heel België", reageert schepen Tom Meeuws (Vooruit). 

Menselijk systeem

"Je kan ervoor zorgen dat schulden betaald worden op een heel harde manier of op een manier die meer menselijk is. Ik denk dat dit systeem efficiënt is én meer op mensenmaat gemaakt is. Dat blijkt uit de testen in Antwerpen", besluit gerechtsdeurwaarder Eyskens.

 

Meest gelezen