"Klap die ik kreeg was de laatste": Belgische danseres, die te gast was bij Ellen DeGeneres, getuigt over partnergeweld

Jennifer "Jeny" Bonsenge (28), de Belgische zangeres die 2 jaar geleden samen met een van haar leerlingen optrad in de show van Ellen DeGeneres, zegt dat ze lange tijd het slachtoffer is geweest van partnergeweld. Dat doet ze in een Instagrampost waarin ze andere vrouwen in dezelfde situatie oproept niet bij de pakken te blijven zitten. Haar ex-partner, comedian Docteur Idéologie, ontkent dat hij haar heeft mishandeld. Het Brusselse parket bevestigt dat er een onderzoek loopt.

Jeny Bonsenge is geboren in Luik, groeide op in Molenbeek en heeft Congolese roots. Ze studeerde Germaanse talen, maar besliste een aantal jaar geleden een danscarrière na te streven.  

Dit was een succesvolle beslissing, want twee jaar geleden werd ze zelfs uitgenodigd in de talkshow van Ellen DeGeneres, samen met één van haar leerlingen.Dit gebeurde nadat enkele dansvideo's van haar viraal waren gegaan en miljoenen views haalden. Ze werd zelfs getipt door de Britse hertogin Meghan Markle. De hertogin stuurde één van de video's door naar DeGeneres, waarna Jeny en haar leerlinge Anae de oceaan overvlogen om te gast te zijn in de bekende talkshow. 

Bekijk het optreden hieronder:

Videospeler inladen...

Hierna richtte ze haar eigen dansschool op in Sint-Joost-ten-Node en runt ze ook de internationale hulporganisatie Dance4Kids. 

Instagram-post

Twee dagen geleden postte Jeny een Instagram-post waarin ze beweert fysiek mishandeld te zijn door haar partner, Docteur Idéologie, echte naam Bryan Bule Lumbala. Naast een grafische foto van haar verwondingen schreef ze een bijhorende tekst waarin ze vertelt dat ze lang genoeg stil is geweest en niet meer wil zwijgen. "Ik ben niet bang meer om te praten", schrijft ze. "Tijdens een relatie heb ik verschillende vormen van geweld ervaren en ben ik stil gebleven. Vergeef, accepteer, volhard en word weer verliefd, denkend dat alles beter zal zijn. (...) Maar de klap die ik nu kreeg was de laatste." 

Jeny geeft ook aan dat ze een lange tijd bang was om naar buiten te komen met het partnergeweld. 
Zo schrijft ze: "Bang zijn om te spreken, bang zijn voor de reactie van mensen. Bang voor bedreigingen. Bang om naar buiten te gaan. Bang zijn om iemand en hun carrière pijn te doen, bang zijn om dood te gaan als je iets zegt."

Geen wraak

Een boodschap die Jeny ook meegeeft is hoe vrouwen best met partnergeweld omgaan en hoe zij naar de situatie kijkt. Ze schrijft dat ze geen intimidatie en haat aanmoedigt: "Probeer geen wraak voor mij te nemen. Ik heb geen wraak nodig, ik moet me losmaken. Verlaat die persoon. (...) Voor alle vrouwen in dit soort situaties: zelfs als het naar jouw mening niet serieus is en je wordt verteld dat het huwelijk niet gemakkelijk is en dat je moet doorstaan, bij het eerste teken van geweld vertrekken. Ik had eerder moeten vertrekken!"

De partner in kwestie is de comedian Docteur Idéologie. Lumbala reageerde op de beschuldigingen met een eigen Instagram-post, waarin hij alles ontkent en zegt dat hij tegen geweld tegen vrouwen is. Hij schrijft: "Ik ben in ieder geval zelf tegen geweld tegen vrouwen. Ik heb nooit een vinger uitgestoken naar haar, en aangezien er dingen zijn die verklaard kunnen worden zal ik mezelf uitleggen." Het Brusselse parket bevestigt dat er een onderzoek werd geopend. "Gezien de context van intra-familiaal geweld geven we geen extra informatie", aldus een woordvoerder. 

Partnergeweld is een veel voorkomend probleem in ons land. Elke maand worden in België naar schatting twee vrouwen vermoord door hun partner. 1 op de 5 vrouwen krijgt ooit te maken met partnergeweld. 

Zit je zelf met vragen of heb je nood aan een gesprek? Tele-Onthaal is elke dag bereikbaar op het telefoonnummer 106 of via chat via www.tele-onthaal.be.

Meest gelezen