Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Solvay-families, diamantairs, bankiers en ex-CEO van VRT: meer details bekend over Belgen in Pandora Papers

Er raken meer details bekend over de Belgen die genoemd worden in de Pandora Papers. Dat is een internationaal onderzoek rond belastingontwijking waar onder andere De Tijd, Knack en Le Soir aan meewerkten. Onder meer de families achter chemiebedrijf Solvay worden genoemd. Zij zouden honderdduizenden aandelen -goed voor tientallen miljoenen euro's- herbergen in belastingparadijzen. Ook diamantairs, bankiers en ex-CEO van VRT Paul Lembrechts duiken op.

Het gaat onder meer om de families Aubertin, de Laguiche, de Wangen de Gerolseck aux Vosges en de Selliers de Moranville. Dat zijn de erfgenamen van de broers Alfred en Ernest Solvay, oprichters van het beursgenoteerde chemiebedrijf Solvay. De Solvay-families zouden constructies opzetten in de meest beruchte belastingparadijzen, zoals de Britse Maagdeneilanden en Panama. Volgens De Tijd herbergen ze daar hun honderdduizenden aandelen, onder andere van Solvay, goed voor tientallen miljoenen euro's.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Volgens journalist Lars Bové van De Tijd doen ze dat duidelijk met het doel om belastingen te ontwijken: "In hun geval hebben we zelfs de vertrouwelijke verslagen te pakken gekregen van de vergaderingen met hun fiscale adviseurs en vermogensbeheerders. Daarin is letterlijk sprake van belastingen die men wil ontwijken en het willen verbergen van dit vermogen." 

Solvay zelf wil niet reageren. "Solvay geeft geen commentaar op de persoonlijke financiën van specifieke Solvay-aandeelhouders", klinkt het in een korte mededeling.

Diamantairs, bankiers en ex-CEO van VRT

Naast de Solvay-families noemt De Tijd enkele Antwerpse diamantairs die een kluwen van ondoorzichtige belastingsconstructies zouden gebruiken. Daar duiken de namen van Vishal Mehta en zijn vader baron Dilip Mehta op. Dilip Mehta zelf benadrukt echter dat hij belastingplichtig is in de Verenigde Arabische Emiraten en dat de constructies waarvan hij gebruikt maakt volledig in regel zijn met de rechtsregels die daar gelden.

Verder worden in het onderzoek ook enkele bankiers genoemd, onder wie KBC-bestuurder Theo Roussis, die tot eind 2013 betrokken zou zijn bij een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden, verbonden aan zijn Kempense miljardenbedrijf Ravago. Ex-CEO van Petercam Xavier Van Campenhout duikt eveneens op. Hij zou hebben geholpen bij een trust in Nieuw-Zeeland van een adellijke familie.

Daarnaast valt ook de naam van Wouter Devriendt, ex-CEO van restbank Dexia, samen met die van Paul Lembrechts, ex-CEO van VRT. Zij bezitten aandelen van een postbusvennootschap op de Britse Maagdeneilanden Candace Management Limited. 

Die constructie wordt gebruikt door de Nederlander Jeroen Harderwijk voor zijn safariparken in Afrika. Harderwijk had Lembrechts en De Vriendt gevraagd om te investeren toen hij in een crisisperiode zat. Volgens Lembrechts hadden zij echter geen enkel idee dat hun geld naar een constructie op een belastingparadijs zou vloeien. Bovendien gaat het in verhouding om een veel kleiner bedrag. Lembrechts zou in totaal voor iets meer dan 23.000 euro aandelen hebben gekocht. Eerder raakte al bekend dat de Nederlandse minister Wopke Hoekstra een van de investeerders was in het bedrijf, wat hem veel kritiek oplevert.

Wat zijn de Pandora Papers?

Veertien kantoren die constructies opzetten in belastingsparadijzen lekten de zogenoemde Pandora Papers. Die documenten werden maandenlang onderzocht door een groep van ruim 600 journalisten van 150 media wereldwijd. In België maken De Tijd, Knack en Le Soir deel uit van die groep. De Pandora Papers bevatten meer dan 11,9 miljoen bestanden over postbusvennootschappen in beruchte belastingparadijzen en 2,94 terabyte aan vertrouwelijke gegevens. Eerder bracht het onderzoek al aan het licht dat wereldsterren als Elton John, Ringo Starr en Julio Iglesias offshoreconstructies zouden gebruiken om belastingen te ontwijken.

Ook investeerder Barend Van den Brande wordt genoemd in de Pandora Papers. Hij is de zoon van Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT.  Het durfkapitaalfonds Hummingbird Ventures van Van den Brande investeerde vanaf 2013 in financiële vergelijkingswebsite Souqalmal, waardoor Hummingbird mee aandeelhouder werd van Souqalmal Holdings Limited. Dat bleek een constructie op de Maagdeneilanden te zijn.

Maar toen Hummingbird daar achter kwam, drongen ze volgens De Tijd aan op verandering. Ze zouden naar eigen zeggen niet willen inzetten op offshoreconstructies. Financieel directeur Lukas Decoster vertelde aan de krant dat ze Souqalmal voor een keuze hebben gesteld: de vennootschap moest naar elders verhuizen of Hummingbird zou niet investeren. Daarop is alles verhuisd naar Mauritius, waar de vennootschap volgens Decoster wel onderworpen is aan een normaal belastingsregime.

Belgische fiscus leest mee

De klinkende namen die vandaag bekend raakten, zullen wellicht heel wat stof doen opwaaien. "Maar het is zeker niet onze bedoeling om zomaar namen te droppen", benadrukt Bové van De Tijd. "Wij proberen bepaalde fenomenen, dingen die zich afspelen bloot te leggen. Het is ons doel om aan te tonen wat er gebeurt in die belastingparadijzen."

Het is niet onze bedoeling om zomaar namen te droppen, wel om bepaalde fenomenen bloot te leggen

Lars Bové, journalist bij De Tijd

In een reactie op het onderzoek liet minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) weten dat de Belgische fiscus de Pandora Papers op de voet volgt en stappen onderneemt waar nodig. "Belastingen ontduiken via offshore-constructies is fraude, daar valt niet over te discussiëren", aldus Van Peteghem. Hij benadrukt het belang van internationale transparantie in de strijd tegen fraude. 

Meest gelezen