Versoepelingen bezoekregeling in Limburgse ziekenhuizen op komst

De bezoekregelingen in de Limburgse ziekenhuizen worden stilletjes aan versoepeld. Vanaf morgen kan elke patiënt in het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk opnieuw elke dag bezoek krijgen van 2 verschillende personen. Ook in de andere ziekenhuizen geldt er een soortgelijke maatregel.

Ook in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt is de bezoekregeling versoepeld. "We vragen wel aan de bezoekers om maar maximaal 1 uur te blijven", vertelt Lieve Ketelslegers van het Jessa Ziekenhuis. Het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder denkt eraan de bezoekuren uit te breiden. Nu mag je er een patiënt bezoeken tussen 16 en 19 uur, mogelijks komen er daar nog uren bij.

Maar in sommige afdelingen van de Limburgse ziekenhuizen blijft er een uitzondering bestaan, denk maar aan de palliatieve afdeling of aan de kraamafdeling. In die laatste heeft minder bezoek tot meer rust geleid bij de nieuwe mama's en die voordelen willen ze daar houden. Sarah is enkele dagen geleden bevallen van haar tweede kindje in het Sint-Franciscusziekenhuis. “We genieten wel”, zegt de versbakken mama. “Dit is al mijn tweede kind. We merken wel dat het nu anders is dan voor de corona-uitbraak. We mogen nu minder bezoek ontvangen, maar dat vinden we niet zo erg.” 

(lees verder onder het klankfragment)

In de eerste dagen is het belangrijk voor de ouders om te wennen aan het kind. “Ook mijn borstvoeding gaat veel vlotter dan bij het eerste kindje” knikt Sarah. “Uiteindelijk liggen we hier maar enkele dagen, dus zo heel erg is het ook niet om enkele dagen geen bezoek te ontvangen.” Ook papa Tijl is erg blij met het karige bezoek: “Ik begrijp wel dat mensen snel op bezoek willen komen om het kind te zien. Maar nieuwe ouders moeten hun tijd kunnen nemen.”

De meeste ouders zijn blij dat er meer rust is
Vroedvrouw Griet Janssen

Vroedvrouw Griet hoopt dat er ook na coronatijd een goede bezoekregeling blijft op de kraamafdeling. “We gaan zeker een regeling proberen te maken, zodat de ouders van die rust kunnen blijven genieten. We moeten samen met de 7 materniteiten in de provincie een regeling kunnen vinden die overal hetzelfde is”, aldus de vroedvrouw.

Meest gelezen