Marijse Hulsbosch van Peace of Meat laat zien hoe stamcellen tot vlees worden omgevormd.
Foto: Radio 2

Kweekvlees, waterzuivering en meer: BlueChem stelt chemische bedrijven voor op opendeurdag 

BlueChem houdt vandaag een opendeurdag waarbij het haar verschillende chemische bedrijven voorstelt. BlueChem is een plek waar duurzame chemische bedrijven de kans krijgen om op te starten en te groeien. Een daarvan is Peace of Meat, zij maken als enigen in ons land vlees van stamcellen. "Ik denk dat we over 5 tot 10 jaar een steak van kweekvlees op ons bord kunnen krijgen", vertelt Marijse Hulsbosch.   

Beginnende chemische bedrijven kunnen bij BlueChem laboratoria en kantoren huren om onderzoek te doen en uiteindelijk door te groeien. Bij BlueChem hebben heel uiteenlopende bedrijven hun intrek genomen, gaande van waterzuivering en nieuwe recyclagetechnieken tot kweekvlees. Dat laatste wordt gemaakt door de start-up Peace of Meat. 

"Wij maken cultured meat. Dat wil zeggen dat we stamcellen proberen om te vormen tot echt vlees", legt Marijse Hulsbosch van Peace of Meat uit. "In België zijn we heel uniek en zijn we het eerste kweekbedrijf. Het is heel fijn dat we hier ruimten kunnen huren en dat we alles krijgen dat we nodig hebben om te groeien." Of we binnenkort ook al een gekweekte steak op ons bord zullen krijgen? "Ik gok dat zoiets binnen 5 à 10 jaar wel zal kunnen", zegt Hulsbosch. 

We krijgen hier alles dat we nodig hebben om te groeien

Marijse Hulsbosch, Peace of Meat

Oplossingen voor mens en milieu

Onder meer Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) en Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)  waren vandaag aanwezig op de opendeurdag van BlueChem. Samen met andere genodigden ontdekten zij de verschillende chemische projecten. "Ik ben bijzonder trots", vertelt De Wever. "BlueChem is een centrum waar de bedrijven van de toekomst groeien en ook oplossingen vinden voor mens en milieu. Ik nodig jonge mensen ook uit om voor dit soort sectoren te kiezen als ze hun studiekeuze maken, want we komen nog handen te kort."

Duurzame chemie

In totaal zijn er in BlueChem een twintigtal ambitieuze bedrijven gevestigd. "We zorgen ervoor dat zij onmiddellijk terecht kunnen in een laboratorium waar alle faciliteiten aanwezig zijn. Ze krijgen een sleutel en kunnen direct beginnen aan hun passie: innoveren in duurzame chemie", zegt voorzitter Barbara Veranneman. "Er kunnen ook zeker nog een aantal bedrijven bij en we hopen dat we die op korte termijn mogen verwelkomen. Iedereen die bezig is met duurzame chemie is hier welkom."

Foto: Radio 2

Meest gelezen