Radio 2

Boeren protesteren in Gullegem om eerlijke prijzen te eisen

Aan verschillende grootwarenhuizen en distributiecentra in Oost- en West-Vlaanderen voerden leden van het Algemeen Boerensyndicaat, ABS, vanmiddag actie. De vakbond is het naar eigen zeggen beu dat de retailsector handelt als een "hedendaagse slavenhandelaar" ten opzichte van de Vlaamse landbouwers.

In Gullegem bij Wevelgem trokken enkele boeren met hun tractoren naar het distributiecentrum van Lidl. Ze probeerden er de vrachtwagens te hinderen die kwamen leveren of vracht ophalen. De actievoerders eisen betere prijzen voor hun producten, zoals varkenskweker Ludo Rolly: “De warenhuizen zijn in oorlog met elkaar, maar intussen maken ze wel gigantische winsten. Ze rekenen 10 euro per kilo vlees. Wij krijgen amper 1 euro. Terwijl we wel stallen moeten zetten en onderhouden, de varkens eten moeten geven, elektriciteit betalen, verluchtingsinstallaties neerzetten. Moderne slaven zijn we."

Bovendien is zijn geduld op: "Dit duurt nu al jaren. De regering doet gewoon niets. Constant overleggen en babbelen. Maar er verandert niks." Dat zegt ook het Algemeen Boerensyndicaat (ABS): “De retailsector heeft haar tijd gehad om gemaakte fouten recht te zetten. Maar dit gebeurde en gebeurt niet. Ze zetten gewoonweg hun quasi criminele praktijken verder."

We zijn moderne slaven. Er verandert niets.

Ludo Rolly, varkenskweker

Dreigen met producten uit het buitenland

Retailers eisen volgens de vakbond zelfs verdere prijsdalingen en dreigen met aankopen van buitenlandse producten. De actievoerders eisen daarom dat de retailsector haar steun uitspreekt voor landbouwers en hun producten naar waarde vergoedt in plaats van steeds minder te betalen. Ook de prijs van melk moet naar boven getrokken worden zodat de druk op melkerijen vermindert. Tot slot wil het ABS ook dat er op "een deftige manier" wordt omgegaan met kippenboeren.

Overleg tussen Lidl en ABS

Aan verschillende grootwarenhuizen en distributiecentra in Oost- en West-Vlaanderen werd actie gevoerd. De grootste actie was die aan het distributiecentrum van Lidl in Gullegem. De actie duurde ongeveer anderhalf uur en werd afgerond, nadat enkele landbouwers binnengingen voor overleg met Lidl. Vanavond praat de CEO van Lidl verder met de voorzitter van het ABS. 

Meest gelezen