Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Britse regering stelt onderzoek in naar tekortkomingen bij Londense politie na moord op Sarah Everard

De Britse regering heeft een onderzoek aangekondigd naar systemische tekortkomingen bij de politie na de moord op de jonge vrouw Sarah Everard door een Londense politieagent. De agent werd vorige week veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De Londense politie kwam gisteren weer in opspraak, want een collega van de moordenaar van Everard werd beschuldigd van verkrachting.

Sarah Everard werd op 3 maart van dit jaar ontvoerd door agent Wayne Couzens van de Metropolitan Police. De agent was die avond in een huurauto op zoek naar een vrouw om te verkrachten en vermoorden en deed alsof hij Everard wilde arresteren. Hij reed met haar naar Kent, waar hij haar verkrachtte, met zijn politieriem wurgde en haar lichaam verbrandde.

De zaak veroorzaakte veel ophef en een vertrouwenscrisis. De Londense politie wordt verweten blind te zijn geweest voor verontrustend gedrag, dat aan het licht kwam tijdens het proces tegen Couzens. Zo bleek er binnen het korps een Whatsapp-groep te bestaan waarin racistische, homofobe en seksistische opmerkingen werden gedeeld.

"Zware systematische tekortkomingen"

"Met het onderzoek willen we een onafhankelijke blik op de zaak werpen, opdat zoiets gruwelijks niet meer zal gebeuren", zegt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. "De tragische gebeurtenissen hebben zware systemische tekortkomingen van de politie blootgelegd." 

Het gedrag en het verleden van Wayne Couzens tot aan de feiten zullen in een eerste deel van het onderzoek worden onderzocht. Zodra dit deel is afgerond, moet een analyse volgen van de meer algemene problemen binnen het politiewezen, zoals de controleprocedures van het politiepersoneel.

"Meisjes en vrouwen moeten zich veilig voelen op straat"

De Metropolitan Police kwam de voorbije dagen weer in opspraak, na de arrestatie van een andere agent, die deel uitmaakte van dezelfde eenheid als Couzens. 

De man wordt beschuldigd van de verkrachting van een vrouw die hij had ontmoet via de dating-app Tinder. 

"Er zullen enorm veel inspanningen moeten worden gedaan om het vertrouwen van vrouwen in de politie te herstellen", reageerde de Britse premier Boris Johnson. 

De Metropolitan Police heeft intussen ook beloofd dat ze de komende zes maanden honderden agenten de straat op zal sturen, want "meisjes en vrouwen moeten zich veiliger kunnen voelen op straat." 

Meest gelezen