Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Centrumlinks scoort bij lokale verkiezingen in Italië, uiterst rechtse Lega is grote verliezer

In Italië is de uiterst rechtse Lega van Matteo Salvini de grote verliezer van de lokale verkiezingen. In de grote steden Milaan, Napels en Bologna komt een centrumlinkse burgemeester aan de macht. In Rome en Turijn is een tweede ronde nodig. 

In 1.000 steden en gemeenten, waaronder de grootsteden Rome, Milaan, Napels, Turijn en Bologna waren er de voorbije dagen lokale verkiezingen, die golden als een barometer voor de politieke stemming. 12 miljoen inwoners van de in totaal 60 miljoen Italianen konden hun stem uitbrengen. Dat deden ze overigens lang niet allemaal. De opkomst lag historisch laag: nog niet de helft van de stemgerechtigden ging kiezen. 

De stemmen zijn nog niet allemaal geteld, maar de resultaten zijn duidelijk.

"Rechts is te kloppen"

Zo mag centrumlinks de burgemeester leveren in Milaan, Napels en Bologna. Zowel in Napels als in Bologna hadden de sociaaldemocratische Partito Democratico (PD) en de Vijfsterrenbeweging als progressieve partijen hun krachten gebundeld, en dat bleek dus een succesvolle zet te zijn. "We tonen aan dat rechts te kloppen is", reageerde PD-voorzitter Enrico Letta, die het resultaat ziet als een opsteker met het oog op de komende nationale verkiezingen, normaal gezien in 2023. 

"Bij links is hoop gaan gloren, bij rechts hebben ze nu vooral ruzie", zo vat correspondent in Italië Andrea Vreede het samen in een gesprek met "De wereld vandaag":

In Milaan, de economische hoofdstad van Italië, behoudt de huidige burgemeester Giuseppe "Beppe" Sala van de groene partij Europa Verde zijn sjerp.

Lega afgestraft voor regeringsdeelname

Grote verliezer van de lokale verkiezingen, toch zeker in de grote steden, is de uiterst rechtse Lega van Matteo Salvini. Zeker in Milaan, Salvini's thuisstad, is het resultaat teleurstellend. Daar lijkt de Lega slechter te scoren dan de nog rechtsere Fratelli d'Italia.

Het verlies van de Lega wordt vooral gezien als een afstraffing van de regeringsdeelname van de partij. De Lega zit in de regering van nationale eenheid van premier Mario Draghi. Ze moet daardoor regelmatig compromissen sluiten. Onder meer over de verplichte coronapas, een maatregel die bij de traditionele achterban van de partij niet goed viel.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Gaat Rome nog naar rechts?

In Rome en Turijn is er een tweede kiesronde nodig omdat geen van de kandidaat-burgemeesters meer dan 50 procent van de stemmen haalde. 

Zowel Rome als Turijn had de voorbije vijf jaar een vrouw als burgemeester. Zowel Virginia Raggi als Chiara Appendino maakt deel uit van de Vijfsterrenbeweging, maar die partij deed het ditmaal niet goed.  

In Rome is al duidelijk dat Virginia Raggi zichzelf niet zal opvolgen. Ze had veel kritiek gekregen omdat ze geen oplossing had gevonden voor de al jarenlang aanslepende infrastructuurproblemen, zoals de rampzalige afvalophaling en het slechte openbaar vervoer.

De tweede ronde in Rome zal gaan tussen oud-minister van Economie Roberto Gualtieri van de PD en Enrico Michettidie deelneemt namens een rechts blok met de Lega en Fratelli d'Italia van Giorgia Meloni. Michetti behaalde voorlopig de meeste stemmen in Rome.

Meest gelezen