Leerkrachten vertellen over carrièreswitch op Dag van de Leerkracht: "Er zit zoveel schoonheid in het beroep"

Vandaag is het Dag van de Leerkracht, een dag die wordt aangegrepen om aandacht te vragen voor het tekort aan leerkrachten. Scholen vinden vaak zeer moeilijk leraren, vooral voor vakken zoals Frans en wiskunde. Gelukkig zijn er mensen die met plezier naar het onderwijs overstappen. De 34-jarige Kim Laurijssen uit Zandhoven besliste pas op latere leeftijd om leerkracht te worden, nadat ze haar job verloor. En ook Ben Berckmoes liet zijn job als onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen vallen om het tekort aan wiskundeleerkrachten aan te vullen. 

Kim Laurijssen uit Zandhoven is 34 jaar en zit momenteel in haar laatste jaar aan de Thomas More hogeschool in Vorselaar. Na een carrière van 10 jaar in de retail besliste ze een switch te maken, dat vertelde ze in "Start je Dag" op Radio 2 Antwerpen. "De dag dat ik mijn job verloor was eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Ik heb besloten om mijn jeugddroom waar te maken en ik ben voor leerkracht Engels en Nederlands gaan studeren. Als tiener durfde ik niet aan die opleiding beginnen, want ik was veel te onzeker."

De dag dat ik mijn job verloor in de retail was een geluk bij een ongeluk

Kim Laurijssen

Beluister hier het volledige interview en lees onder het fragment verder:

"Ik sta nu wel anders in die studie, denk ik, dan wanneer ik hier 10 jaar geleden had gezeten. Ik wil voor mijn dochter een voorbeeld zijn. Het is zo belangrijk dat je voldoening haalt uit je job. En dat wil ik ook aan haar doorgeven", vertelt Laurijssen nog.

Ook Ben Berckmoes maakte de overstap naar het onderwijs. Hij werkte 10 jaar lang als onderzoeker aan de Universiteit van Antwerpen, maar heeft dan toch besloten om wiskundeles te geven in een secundaire school in Deurne. "Ik heb altijd twee passies gehad: wiskunde en mensen. Ik ben heel erg geïnteresseerd in wat mensen bezighoudt. Leerkracht worden leek mij dan ook de geknipte job om mijn twee passies te combineren", vertelt Berckmoes. "Ik denk dat ik een voorbeeld ben van iemand die na een carrière van 10 jaar plots ontdekt dat er heel veel schoonheid zit in dat beroep", vertelt hij.

Leerkrachten in de bloemetjes

Op freinetschool Het Avontuur, in Antwerpen, worden de leerkrachten vandaag ook extra in de bloemetjes gezet. "Als je voor het onderwijs kiest, moet je echt voor die kinderen gaan. Het blijft wel hard werken", vertelt een van de leerkrachten aan Radio 2 Antwerpen. 

"Soms krijg je als leerkracht te horen dat wij veel te veel vakantie hebben. Maar wij noemen het heel graag onze overuren die we dan opnemen in de zomervakantie", klinkt het nog.

Meest gelezen